Överblick: V vidhåller misstroendehot och Andersson ska stoppa bidragsfusket

Regeringen bjöd tidigare in Hyresgästföreningen för att samtala om förslaget om fri hyressättning. Otillräckligt, menar V-ledaren Nooshi Dadgostar. Nya åtgärder mot bidragsfusk och ett utspel i kommunfullmäktige i Lilla Edet har skapat debatt. Läs Altingets nyhetsöverblick.

Under förmiddagen har det gått två dygn sedan V-ledaren Nooshi Dadgostar gav Stefan Löfven 48 timmar på sig att agera i hyresfrågan.

Regeringen gick ett av Vänsterpartiets krav till mötes och bjöd in Hyresgästföreningen för att samtala om förslaget om fri hyressättning i nyproduktionen, skriver TT, men detta räckte inte för vänsterledaren Nooshi Dadgostar som vid en pressträff nu på förmiddagen meddelar att Vänsterpartiet vidhåller sitt misstroendehot och vill få saken prövad i en omröstning i riksdagen senast på måndag. 

”Vi kommer att hålla detta hela vägen, för vi menar allvar. Vi kommer att stå vid vårt ord, sade Dadgostar vid pressträffen. 

Den före detta V-ledaren Jonas Sjöstedt skrev redan tidigare på förmiddagen att Socialdemokraternas tillmötesgående inte är tillräckligt. Ett samtal med Hyresrättsföreningen inte är samma sak som att möta V:s krav, skrev han på Twitter. Den synpunkten framfördes även av Dadgostar vid pressträffen. 

Nya åtgärder mot bidragsfusk

Regeringen beslutar i dag om nya åtgärder mot bidragsbrott och felaktiga utbetalningar från välfärdssystemen, rapporterar Sveriges Radio

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger till SR att Ekonomistyrningsverket vart tredje år ska se över hur omfattande fusket är. 

– Den organiserade brottsligheten har sina tentakler här också och försöker utnyttja svagheter i våra välfärdssystem. Det kan vi aldrig acceptera, säger hon till SR. 

Kommunalråd lämnade mikrofon på

I Lilla Edet har ett utspel under kommunfullmäktige skapat debatt. Annette Fransson (S), som är ledamot i kommunfullmäktige och vice ordförande i kommunstyrelsen hade råkat lämna sin mikrofon på. ”Han är så jävla dum i huvudet så hälften vore nog kan jag säga”, säger ledamoten under pausen, skriver Göteborgs-Posten.

SD-ledamoten Frej Dristig menar att kommentaren var riktad mot honom och att han tog ”lite illa vid sig”.

Annette Fransson förnekar att kommentaren skulle vara riktad mot Dristig och menar hon var i ett telefonsamtal. 

Pressträff

Klockan 13.15 håller socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson en digital pressträff för att ge en uppdatering om pandemin.

Klockan 14 håller Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap gemensam digital pressträff om pandemiläget. Se den live här.

Forrige artikel Utskottet fäller förslaget om ny nationell kunskapsmätning Utskottet fäller förslaget om ny nationell kunskapsmätning Næste artikel Seger i EU-parlamentet för historiskt gräsrotsinitiativ Seger i EU-parlamentet för historiskt gräsrotsinitiativ
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.