Överblick: V vill folkomrösta om Nato och Baylans blunder gav seger till oppositionen

Riksbanken höjer räntan. V vill ha folkomröstning om Natomedlemskap. Ibrahim Baylan (S) tryckte på fel knapp i riksdagen och gav oppositionen majoritet. Riksrevisionen kritiserar regeringen och uppmanar den att utreda sin politik.

Riksbanken sa tidigare att reporäntan inte skulle höjas förrän 2024, men läget har förändrats kraftigt sedan den förra prognosen. Därför höjs reporäntan redan nu av Riksbanken från 0 till 0,25 procent. Alltså den räntan som används för att öka eller minska efterfrågan i ekonomin.

Inflationen har stigit till den högsta nivån sedan 90-talet och kommer fortsätta vara hög framöver, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. Ytterligare två till tre räntehöjningar spås ske under det kommande året.

Vill ha folkomröstning

V-ledaren Nooshi Dadgostar kräver att det ska hållas en folkomröstning om medlemskap i Nato. V har tidigare sagt att de är emot ett medlemskap i Nato, bland annat för att organisationen har kärnvapen. Men de utesluter inte att de kommer ändra sig.

– Det här måste ske med mycket bred förankring, det är en mycket mycket stor fråga som måste mötas av väljarna. Om svenska folket sen vill gå med kommer vi självklart acceptera det, säger Dadgostar till SR.

Tryckte på fel knapp

En motion om att genomföra en folkräkning gick i går igenom i riksdagen. Det blev möjligt genom att förre näringsministern Ibrahim Baylan (S) i kammaren tryckte på fel knapp. Hans parti S, tillsammans med C, V och MP, var emot motionen, skriver TT/Omni.

Motionen från M, SD och KD är ett tillkännagivande till regeringen och det är inte absolut tvingande för regeringen att följa. Men enligt konstitutionell praxis innebär det att regeringen ändå på något sätt bör agera på vad riksdagen uttalat. 

Kritik mot regeringen

I en granskning från Riksrevisionen riktas nu kritik mot att den regionala utvecklingspolitiken inte har utvärderats på 20 år. Enligt granskningen går det inte att heller att på ett övergripande plan se om målen nås. Nu uppmanas regeringen att utreda den regionala utvecklingspolitiken.

– Regeringens insatser har på en övergripande nivå varit alltför otydliga, kortsiktiga och med bristande helhetsperspektiv. Det har försvårat genomförandet av politiken, men även möjligheterna att utvärdera den, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Anders W Jonsson (C): ”Borgerlig sjukvårdspolitik drivs bäst av borgerliga partier” Anders W Jonsson (C): ”Borgerlig sjukvårdspolitik drivs bäst av borgerliga partier” Næste artikel Statsministern håller pressträff med Ygeman och Johansson Statsministern håller pressträff med Ygeman och Johansson
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.