Överblick: Ygeman anmäls och misstroendehot riktas mot Bolund

MP-företrädare vill sänka rösträttsåldern. Anders Ygeman (S) anmäls till KU. L riktar hot om misstroende mot Per Bolund (MP). Hemlig grupp förbereder nya S-partiledaren. Siffror visar pressade förlossningskliniker i hela landet. 

Regeringen har ännu inte fattat beslut om ett slutförvar för kärnavfallet i landet. Nu börjar Liberalerna ledsna på den utdragna processen och öppnar för ett misstroende mot miljöminister Per Bolund (MP).

– Om inte regeringen fattar ett beslut vid luciadagarna så kommer vi medverka till att man riktar misstroende mot Per Bolund, säger L-partiledaren Nyamko Sabuni till SVT.

Ygeman anmäls

Statsminister Stefan Löfven fick två KU-anmälningar för att inte ha följt beslutet i riksdagens EU-nämnd om att tala för kärnkraften som hållbar på senaste EU-mötet. Nu KU-anmäls även energiminister Anders Ygeman (S) av Moderaterna för att Ygeman inte heller lyft kärnkraften som hållbar, skriver TT/Omni.

Sänkt ålder för att rösta

Demokratiminister Amanda Lind (MP) skriver tillsammans med partikollegor i dag på DN debatt om att rösträttsåldern bör sänkas från 18 till 16 år. Dessutom vill de försvåra möjligheten att ändra grundlagar och skydda public service oberoende i grundlagarna.

Gruppen runt Andersson

I eftermiddag kommer finansminister Magdalena Andersson (S) väljas till partiledare på Socialdemokraternas kongress. För Svenska Dagbladet berättar nu flera källor om en grupp människor inom S för att förbereda Andersson även inför en eventuell statsministerpost.

Namn i gruppen som nämns är budgetstatssekreteraren Emma Lennartsson (S) och statssekreteraren Stefan Engström (S). Andersson ska även ha haft kontakter med före detta statsminister Göran Persson och dennes tidigare statssekreterare Jan Larsson.

Pressat i hela landet

Krisen inom Stockholms förlossningsvård har fått mycket fokus senaste veckan. Men enligt Socialstyrelsen saknas det barnmorskor i 19 av landets 21 regioner. Det är bara Halland och Jämtland Härjedalen som bedömer att de inte har en brist.

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro varnar för att massuppsägningarna på Stockholms förlossningskliniker kommer att sprida sig runt om i landet.

– Barnmorskorna har larmat länge men ingen har lyssnat. De anser att man inte kan upprätthålla patientsäkerheten, och när man inte längre kan stå för vården förstår jag beslutet att lämna. De gör det för de födande och för barnens skull, säger hon till DN.

Forrige artikel Klimathandlingsplanens 132 punkter – här har regeringen fastnat Klimathandlingsplanens 132 punkter – här har regeringen fastnat Næste artikel Rekord i kvinnliga partiledare Rekord i kvinnliga partiledare
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.