Översyn av säkerhetsprövningar får mer tid

Utredaren Cathrine Lilja Hansson, med uppdrag att se över processen för säkerhetsprövningar, får ytterligare ett par månaders tid från regeringen. Utredningen tillsattes efter att Säpo varnat för att myndigheter förbiser utländska kopplingar vid rekrytering.

Översynen av processen för säkerhetsprövningar tillsattes förra sommaren och skulle ha varit klar nu i augusti. Men utredaren och tidigare chefen för Arbetsdomstolen, Cathrine Lilja Hansson, har i sommar fått ytterligare två och en halv månad från regeringen för att slutföra utredningen. Nytt datum för slutbetänkandet är den 1 november.

Uppdraget omfattar att se över kraven för vad ett underlag vid en säkerhetsprövning ska innehålla, tydliggöra ansvaret mellan den enskilde och arbetsgivaren för att uppgifterna i underlaget kan styrkas, ta ställning till om ett beslut om säkerhetsprövning ska kunna överklagas samt överväga om det ska bli möjligt att stänga av en statligt anställd som inte längre godkänns vid en säkerhetsprövning.

Begäran från Säpo

Utredningen har sin grund i en hemställan från Säkerhetspolisen hösten 2022. I sin hemställan pekar myndigheten på brister i processen för säkerhetsprövningen av personer med dubbelt medborgarskap eller annan anknytning till annat land.

– Frågan som Säkerhetspolisen lyfter är mycket viktig och kräver noggranna överväganden. Därför tillsätter vi en utredning som får i uppdrag att se på hur regelverket kan göras tydligare. Detta i syfte att det tungt vägande intresset av säkerhet kan förenas med en rättssäkerhet för de personer som genomgår en säkerhetsprövning, sade justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett uttalande i samband med att utredningen tillsattes.

Säpos hemställan skickades även ut på remiss av den tidigare regeringen. 

{{toplink}}

Beslutskedja: Utredning: En förbättrad process för säkerhetsprövningar, Dir. 2023:91

22/6
2023
11/8
2023
9/7
2024
2/8
2024
1/11
2024

Forrige artikel Grupp under statsministern ska bana väg för försvaret Grupp under statsministern ska bana väg för försvaret Næste artikel Ny studie: Så vill svenskarna att det byggs Ny studie: Så vill svenskarna att det byggs
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.