Pål Jonson om viktraset bland värnpliktiga: Villkoren är viktiga

Värnpliktiga har fått för lite mat och bristen på utrustning i försvaret är fortsatt stor, enligt Pliktrådet. Försvarsminister Pål Jonson (M) säger till Altinget att regeringen redan tidigare agerat i frågan om utrustning, man att han inte utesluter ytterligare åtgärder.

Värnpliktiga har fått för lite mat och har rasat i vikt, enligt Pliktrådets halvårsrapport. Utöver det så är det fortsatt stor brist på utrustning, inte minst på regnställ vilket försvarshälsan tror kan ha bidragit till sjukdomsutbrott av rosfeber och svinkopper, enligt rapporten.

Försvarsminister Pål Jonson (M) säger till Altinget, i samband med konferensen Folk & försvar, att frågor om mat och smittspridning i första hand är en fråga för Försvarsmakten snarare än för politiken.

– Men jag läser och tar del utav rapporterna från Pliktrådet. Jag har vidtagit åtgärder när det kommer till personlig utrusning. Jag utesluter inte att man kan behöva vidta mer åtgärder ifall det finns strukturella problem, säger han.

Man kallar in folk med plikt och så får de inte tillräckligt med mat. Är det rimligt?

– Det är viktigt att värnplikten omges utav rimliga villkor och att det finns personlig utrustning, annars kommer det bli mycket svårare för Försvarsmakten att rekrytera värnpliktiga, som soldater, som sjömän och gruppbefäl, specialistofficerare eller officerare, säger Pål Jonson och tillägger:

– Villkoren för de värnpliktiga, de är viktiga. Ytterst är de värnpliktiga Försvarsmaktens ambassadörer.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringen vill höja bolånetaket och trappa ner ränteavdrag Regeringen vill höja bolånetaket och trappa ner ränteavdrag Næste artikel S vill ta årets fritidskortspengar och satsa på idrottsanläggningar S vill ta årets fritidskortspengar och satsa på idrottsanläggningar
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.