S vill ta årets fritidskortspengar och satsa på idrottsanläggningar

Socialdemokraterna vill ta de 731 miljoner som regeringen har budgeterat för fritidskortet under 2024 och i stället låta kommunerna rusta upp idrottsanläggningar. ”Pengarna finns på bordet och regeringen borde verkligen använda dem”, säger partiets kulturpolitiska talesperson Lawen Redar.

Socialdemokraterna har principiella invändningar mot det fritidskort för barn och ungdomar som regeringen håller på att införa. S ekonomisk-politiske talesperson Mikael Damberg varnade under torsdagens presskonferens för att fritidskortet riskerar att bli ”stigmatiserande” och ”göda kriminell verksamhet”.

Men de är också kritiska till att reformen tar tid och därmed binder upp resurser som behöver nå barn och unga nu. För att de avsatta pengarna för 2024 inte ska riskera att brinna inne, föreslår de att kommunerna i stället ska kunna använda dem för att antingen rusta upp anläggningar eller öka öppettiderna.

– Vårt förslag är att nyttja de här resurserna till idrottsplatser och idrottsanläggningar runtom i landet, som särskilt ska riktas till utsatta områden, sade Lawen Redar under presskonferensen.

Eftersatt underhåll

Hon påpekade att problemet inte bara är bristen på anläggningar, utan att det också handlar om eftersatt underhåll på de redan existerande.

Mikael Damberg säger att idrottsanläggningar tenderar att hamna långt ner på kommunernas prioriteringslista i ekonomiskt tuffa tider. Tanken med S-förslaget är att vikta insatsen mot utsatta områden, så att de får en större del av summan.

Det tar tid att införa fritidskortet, men att renovera idrottsanläggningar tar också tid. Vad tänker ni om det?

– Vi tänker att de här pengarna ganska snabbt skulle kunna komma ut till kommunerna, så kan de göra bedömningen ”Vilka saker har vi skjutit på?”. För kommunerna har ofta en önskelista, att göra mer än man har råd med. Då är det dumt att inte använda ekonomiskt tuffa tider till att göra de här investeringarna, säger Mikael Damberg till Altinget.

Riksidrottsförbundets nyvalda ordförande lyfter i en intervju med Altinget i dag anläggningsfrågan som den enskilt viktigaste. I ett pressmeddelande kommenterar hon S-förslaget.

− Brist på plats för idrott är idrottsrörelsens största utmaning och en helt avgörande fråga för att idrottsrörelsen ska fortsätta vara en positiv samhällskraft. I dag tvingas en tredjedel av barn- och ungdomsföreningar att tacka nej till nya medlemmar på grund av brist på tid och plats. Att det nu kommer politiska initiativ från Socialdemokraterna är glädjande och behoven är stora. Staten behöver ta ett större ansvar, säger hon.

I nämnda intervju nämner Anna Iwarsson den danska Loa-modellen, där staten går in och tar ett ansvar i anläggningsfrågan.

{{toplink}}

Ser ni någon sådan reform i förlängningen?

– Vi har varit väldigt inspirerade av hur Danmark jobbar med de här frågorna och vi var med kulturutskottet och besökte Loa-fonden. Det handlar om en konstruktion som fungerar utifrån hur den danska idrottsmodellen ser ut. Det blir väldigt annorlunda i Sverige, säger Lawen Redar.

Hon säger att idrottsrörelsen efterfrågar en modell utifrån de svenska förutsättningarna. En sådan lösning skulle kunna vara att staten går in och underlättar ett samarbete med kommunerna. Då skulle de långsiktigt kunna investera för att rusta upp idrottsplatser eller bygga nya.

– Men där är vi inte än. De här pengarna behöver ut nu, säger Lawen Redar.

Ni vill ha ut de här pengarna direkt, men skulle en Loa-funktion vara något ni ställer er bakom i ett ”steg två”?

– Utifrån en svensk modell. Vi har med i vår budgetmotion att vi vill utreda frågan närmare. Så vi är väldigt angelägna om att staten ska vara en del i arbetet med att stärka idrottsanläggningarna, säger Lawen Redar.

Socialminister Jakob Forssmed (KD) har idrottsfrågorna på sitt bord och är drivande i frågan om fritidskortet. Han svarar via sin pressekreterare: ”När fritidskortet är på plats kommer det att hjälpa många barn att ta del av en aktiv fritid i föreningar. Arbetet pågår för fullt för att få ett robust system på plats och medlen för i år som inte används kommer att gå till olika satsningar för barn och ungas fritid.”

När Altinget ber om konkreta exempel på vilka aktiviteter det kan komma att handla om, nämner han ledarutbildningar i föreningar.

Forrige artikel Pål Jonson om viktraset bland värnpliktiga: Villkoren är viktiga Pål Jonson om viktraset bland värnpliktiga: Villkoren är viktiga Næste artikel Ett hundratal kan tvingas lämna Arbetsförmedlingen Ett hundratal kan tvingas lämna Arbetsförmedlingen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.