Parternas besked: Etableringsjobb på plats till våren

Svensk näringsliv, Unionen och LO har enats om ett avtal om etableringsjobben. Nu ligger bollen hos regeringen. 

Arbetsmarknadens parter har enats kring ett avtal om etableringsjobb, där staten och arbetsgivaren delar på lönekostnaden. Syftet är att ge nyanlända och långtidsarbetslösa en ny möjlighet att ta sig in på arbetsmarknaden.

Reformen påbörjades för över fem år sedan när parterna i november 2017 kom överens om att de ville se ett införande av etableringsjobb. I mars 2018 fick de med sig regeringen på tåget. Sedan dess har införandet stannat av, men nu har parterna nått en överenskommelse. 

Ska leda till tillsvidareanställning

LO-ekonomen Torbjörn Hållö menar att alla parter är nöjda med den uppgörelse som nu ligger. 

– När man anställs som etableringsjobbare så kommer man genom avtalet efter två års tid få en tillsvidaretjänst på heltid på arbetsplatsen. Det skiljer sig mot befintliga subventioner som finns på marknaden. Det är den stora vinsten för oss.

– Det har varit en utdragen process. Det skulle vara en insats under flyktingkrisen men nu har det blivit ett sätt att få in långtidsarbetslösa på arbetsmarknaden.  

Hur många jobb kommer det leda till? 

– Det är ingenting vi vågar spekulera i, utan vi konstaterar att om det finns ett engagemang från lokala parter så finns det goda möjligheter nu. Det är klart att det i svaga konjunkturer kanske blir mindre attraktivt för arbetsgivare att anställa generellt. Så jag vågar inte ge någon siffra.  

Nästa steg är att regeringen gör vissa mindre justeringar i förordningen för att det ska fungera, enligt Torbjörn Hållö. I början av nästa år är tanken att det ska gå att underteckna på enskilda avtalsområden.  

– Man kommer inte skriva under på förbundsnivå, utan man skriver under på de avtalsområden där man tror att det här kan vara en bra grej.  

När är etableringsjobben helt på plats? 

– Det kommer komma igång under våren nästa år.    

{{toplink}}

Forrige artikel Högsta förvaltningsdomstolen: Regeringen har inte brutit någon regel Högsta förvaltningsdomstolen: Regeringen har inte brutit någon regel Næste artikel Danmark ställer sig på Rysslands sida i fiskestrid Danmark ställer sig på Rysslands sida i fiskestrid
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.