Polens framtid avgjordes i de små vallokalerna

Polen ser ut att få en ny regering ledd av Donald Tusk. Polens framtid och därmed EU:s framtid avgjordes i de små vallokalerna runt om i landet – som den vid skolan i Kolbudy, en liten stad utanför Gdansk.

Det finns 460 platser i det polska parlamentets underhus, sejmen, och 6 656 kandidater från hela Polen tävlar om dem. Allt avgörs av cirka 29 miljoner väljare, fördelade på mer än 31 000 vallokaler.

En av dem är skolan i Kolbudy.

Kolbudy ligger 15 kilometer söder om Gdansk i norra Polen. Enligt Kolbudys egen hemsida bor det 17 899 personer i hela kommunen, enligt Tripadvisor händer här... ingenting. En kyrka, ett litet torg, en pizzeria. En turist i Polen stannar inte till här, och det har inte jag heller gjort. Inte förrän nu.

{{toplink}}

För det är söndagen den 15 oktober 2023 och det är parlamentsval i Polen. Valutgången i Warszawa är redan avgjort. Där röstar folk på oppositionen.

Så det är här ute, i de små vallokalerna, som allt avgörs. Kolbudy är en liten stad på landsbygden. Det betyder vanligtvis att Lag och rättvisa, det nationalkonservativa partiet som har haft makten de senaste åtta åren, tar hem segern. Men Kolbudy ligger i nordvästra Polen. Det talar för fler röster till oppositionen.

775 ska rösta i skolan i Kolbudy. Vallokalerna öppnar kl. 7 på morgonen. Klockan 12 röstade 202 personer, klockan 17 är siffran 540. Tecken på ett högt valdeltagande.

Folkomröstningen

Den första vallokalsundersökningen klockan 21 visar på ett rekordhögt valdeltagande på 72,9 procent – långt över 62 procent 2019 och det tidigare rekordet på 62,7 procent. Det var 1989.

Det verkar som om polackerna faktiskt anser att detta val är viktigt.

Fyra valförrättare, i närvaro av en ordförande och en företrädare för ett parti, sitter redo vid ett långt bord, kontrollerar folks ID-handlingar och delar ut valsedlar: en för sejmen, underhuset, en för senaten, överhuset, och en för folkomröstningen med fyra frågor formulerade av regeringen.

Frågorna har kritiserats för att vara ledande. En av dem lyder: "Stöder du mottagandet av tusentals illegala migranter från Mellanöstern och Afrika i enlighet med den tvångsomplaceringsmekanism som införts av EU-byråkratin?"

Både frågan – Polen har inte tvingats ta emot illegala invandrare av EU – och dess premiss – oppositionsledaren Donald Tusk kommer inte heller att ta emot illegala migranter – är felaktig. På stora reklamskyltar längs vägen uppmanas polackerna att rösta fyra gånger nej ”för Polen”. Donald Tusk har uppmanat väljarna att bojkotta folkomröstningen.

Ingen av dem som går med på att tala med mig, en utländsk journalist, efter att de har röstat har röstat i folkomröstningen. Och ingen av dem vill att deras efternamn ska förekomma.

”Det är ett litet samhälle här”, förklarar en av dem för mig, Joanna, en 41-årig kvinna som arbetar för ett internationellt företag i Gdansk.

Det viktigaste i det här valet är för Kamila, en kvinna på cirka 40 år som arbetat i Gdansk, att lagen måste följas. För Katarzyna, som röstar tillsammans med sin man och vuxne son, är det för att förbättra demokratin.

Det viktigaste ämnet för Joanna med de schackrutiga glasögonen är rättssäkerhet och kvinnors rättigheter:

– Unga kvinnor dör nu för att de inte kan göra abort, även om fostret är djupt skadat. Det måste stoppas!

Mobilisera egna väljare

När samhället är så splittrat att det inte är realistiskt att stjäla röster från varandra har det varit viktigt att mobilisera sina egna väljare.

Ett högt valdeltagande skulle kunna leda till att små städer som Kolbudy renoverar sin brandstation, lovade Lag och rättvisa förra månaden. Den här veckan har de utökat erbjudandet: små städer som når ett valdeltagande över 60 procent skulle kunna ha lyckan att få pengar till den lokala idrottsklubben och till böndernas hemmafruklubbar.

Premiärminister Morawiecki stödde initiativet: Dessa kvinnor har tre jobb, sa han – sina jobb, arbetet hemma och arbetet i civilsamhället. Sådant, fortsatte han, som ”väcker den polska andan, den polska patriotismen”.

Kanske hjälps den polska andan och patriotismen också av utsikten till 1 miljon zloty om de blir den stad i regionen som har högst valdeltagande. I valet 2019 var löftet från regeringen, på statens bekostnad, en ny brandbil till de små städer där flest röstade.

”Fusk och röstköp”, säger oppositionen. ”Demokrati”, svarar Lag och rättvisa. Och hänvisar till att valdeltagandet på landsbygden är lägre än i storstädernaoch behöver höjas.

Men, av allt att döma kanske stöden till böndernas hemmafruklubbar uteblir. Donald Tusk ser ut att bli nästa regeringschef, eftersom de tre koalitionerna av den demokratiska oppositionen tillsammans fick 248 platser, långt fler än de 231 som krävs för majoritet. Och det är inte säkert att Tusk och hans lag har för avsikt att infria Lag och rättvisas löften till polska hemmafruar – ens om det skulle gynna den polska andan.

Oppositionsvinst

Om vallokalsundersökningen håller kan oppositionen faktiskt bilda regering tillsammans. Om Högsta domstolen, som är fylld med politiskt tillsatta domare, erkänner valet. Och om oppositionen kan hålla med.

Det kommer att finnas tillräckligt att göra: att läka ett djupt splittrat samhälle. Demokrati. Domares oberoende. Förbindelserna med EU. Frihet. Mänskliga rättigheter – särskilt för HBTQ+-personer. Kvinnors rättigheter, särskilt abort. Relationerna med Ukraina har varit utomordentligt goda sedan Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022, men har under de senaste månaderna, mot bakgrund av valrörelsen, försämrats.

Och allt detta måste ske medan Andrzej Duda, som i Polen kallas "Pennan" eftersom han är så skicklig på att underteckna de lagar som Kaczynski ger honom genom parlamentet, fortfarande är president och har vetorätt mot nya lagar. Och även om författningsdomstolen, som 2020 införde det faktiska förbudet mot abort och 2021 slog fast att den polska konstitutionen står över EU-rätten, fortfarande är fylld av politiskt tillsatta domare.

Om statliga institutioner och företag ska kunna fungera igen i Polen måste de personer som utses av lojalitet mot regeringen ersättas av personer som valts ut för sin kompetens. Om de statliga medierna ska vara opartiska och ge röst åt alla sidor av samhället, som lagen säger, måste de människor som i samförstånd med regeringsapparaten har planerat den mycket positiva bevakningen av Lag och rättvisa och demoniseringen av oppositionen bytas ut. Om rättsväsendet i Polen ska bli oberoende igen måste de politiskt tillsatta domarna bytas ut.

Men hur gör man det utan att utsätta sig för anklagelser om att göra exakt samma sak som Lag och rättvisa, nämligen att byta ut dem av politiska skäl? Hur gör man detta utan att splittra samhället ytterligare? {{toplink}}

Resultat på tisdag

Det slutliga resultatet för hela landet väntas inte förrän på tisdag, så först då kommer vi äntligen att veta om Polen hädanefter kommer att styras av dem med kavajer och polska flaggor i kavajslaget, eller av dem med vita skjortor och röda hjärtan på bröstet.

Vid midnatt hade dock Kolbudy-skolan redan räknats: Lag och rättvisa får 138 röster, extremhögern i konfederationen 44. Tusks Citizens' Coalition får 257, Third Road 110 och Lewica 59. En klar seger för oppositionen. Valdeltagandet var så högt som 82 procent, långt över det annars imponerande nationella resultatet. Endast 33 procent deltog i folkomröstningen.

På nationell nivå ser det onekligen ut som en seger för Donald Tusk och oppositionen.

Att Lag och rättvisa kan förlora, trots att de statliga medierna, författningsdomstolen och statsägda företag arbetar för dem, när de har spenderat miljoner på skrämselpropaganda om att Tusk är både lite tysk och lite rysk och definitivt farlig, när de har inlett en folkomröstning med ledande frågor, lovat mer barnbidrag till föräldrar och mer pensioner till pensionärer. Då har de verkligen förlorat. Efter åtta år av Lag och rättvisa, vill polackerna något annat.

De stora frågorna är nu: Kommer Lag och rättvisa att erkänna detta och kommer Högsta domstolen, fylld med politiskt tillsatta domare, att erkänna valet? Kan Kaczynski, med olika löften, locka över folk som valts för andra partier till honom? Kan Tusk bilda en ny regering? Om så är fallet, kan han hålla ihop det och få ordning på demokratin? Kan det splittrade samhället läkas och relationerna med EU och Ukraina repareras?

Det är nu arbetet börjar.

Artikeln är översatt och kortad från Altinget.dk

Forrige artikel Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort Ny statlig e-legitimation föreslås – på fysiskt kort Næste artikel Talmannen efter kritiken mot Azerbajdzjanbesöket: ”Måste ha förtroende för ledamöterna” Talmannen efter kritiken mot Azerbajdzjanbesöket: ”Måste ha förtroende för ledamöterna”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.