Politisk maktkamp om EU-toppjobb kan pågå till slutet av året

”Vi har fram till slutet av december på oss”, säger Belgiens finansminister, som leder samtalen mellan EU:s regeringar för att utse en ny chef för Europeiska investeringsbanken. Den utdragna processen kan öka chanserna för den tidigare uträknade svenske kandidaten Thomas Östros.

Af Thomas Lauritzen, Europa-analytiker Altinget.dk / Charlotta Asplund Catot, EU-redaktör Altinget.se

 

BRYSSEL. Danmarks kommissionärsstol riskerar att stå tom fram till årsskiftet när de två största medlemsländerna skjuter upp utnämningen av en ny chef för Europeiska investeringsbanken (EIB).

När EU:s ekonomi- och finansministrar möttes förra veckan hade Margrethe Vestager varit tjänstledig från EU-kommissionen i mer än två månader eftersom hon är kandidat till toppjobbet på EIB. Men Vestager fick inte något klargörande den dagen heller.

Vid det tredje finansministermötet i rad fick ministrarna avstå från ett beslut, trots att kandidatfältet – där svenske Thomas Östros ingår – är klart sedan den 5 september.

Vincent Van Peteghem, Belgiens finansminister, som leder förhandlingarna i egenskap av ordförande i EIB:s råd, bekräftade att en överenskommelse fortfarande inte var möjlig.

– Processen fortsätter. Vi tar den tid det tar. Det är nödvändigt för att nå ett beslut som alla medlemsländer kan leva med, säger Miet Deckers, talesperson för den belgiske finansministern, till Altinget.

– Vi har fram till slutet av december på oss, säger hon.

Budskapet har tydligt justerats sedan finansministrarnas senaste möte i oktober, då belgarna talade om att arbeta ”intensivt” för att nå ett beslut ”så snart som möjligt”.

Alla väntar på Frankrike och Tyskland

De belgiska förhandlarna vill inte gå närmare in på vad som försenar utnämningen av den person som ska ersätta tysken Werner Hoyer som chef för världens största multilaterala bank från och med den 1 januari.

Men flera andra källor med insikt i processen säger att alla väntar på någon form av politisk kohandel mellan Berlin och Paris.

Det finns totalt fem kandidater från fem länder till jobbet på EIB, men de två viktigaste anses vara liberala Margrethe Vestager och Spaniens socialistiska finansminister tillika vice premiärminister, Nadia Calvino.

På senare tid har det rapporterats att de tre partierna i Tysklands regeringskoalition har kommit överens om att stödja Calvino – men att förhandlingar fortfarande pågår med Frankrikes president Emmanuel Macron om det beslutet.

– Av allt att döma har Vestager stöd av en majoritet av medlemsländerna, men inte den största. Och om de små och medelstora länderna inte kommer att kämpa hårt för henne, så kommer det bara att avgöras av Tyskland och Frankrike, säger en källa nära processen.

En dansk, en spanjor – eller en tredje?

Uppfattningen är att president Macron (som tillhör samma politiska familj som Vestager) spelar ett strategiskt spel och förbereder sig för att acceptera socialisten Nadia Calvino i utbyte mot ytterligare en EU-toppost för en liberal politiker nästa år.

Vissa källor tror att hela processen kan köra fast så att varken Vestager eller Calvino får jobbet – utan att en kompromisskandidat måste hittas i stället.

Ingen av de övriga tre nuvarande kandidaterna, från Italien, Polen respektive Sveriges kandidat Thomas Östros, i dag vice ordförande för EIB, har hittills ansetts realistiska. Men det kan ändras – eller så kan en helt ny kandidat plötsligt trollas fram.{{toplink}}

Margrethe Vestager själv har inte gett upp hoppet om att ledningen av EIB kan falla på henne.

Samtidigt verkade danskan plötsligt lufta möjligheten till en tredje mandatperiod som kommissionär när hon deltog i Think Tank Europes årliga konferens i Köpenhamn i förra veckan.

– En tredje mandatperiod skulle vara bra, för det är först när saker och ting genomförs som det fungerar. Det är en sak att stifta lagar. Att göra verklighet är 100 gånger svårare, sade den tjänstlediga konkurrenskommissionären tillika verkställande vice ordföranden för EU-kommissionen.

Frustrerad dansk utrikesminister

Det är dock inte en testballong som den danska regeringen gör min av att entusiastiskt sträcka sig efter.

Den danske utrikesministern Lars Løkke Rasmussen påminde i stället om att Danmark stöder Margrethe Vestagers försök att bli invald i Europeiska investeringsbanken. Och så är han irriterad över att det tar så lång tid med den processen.

– Det är därför hon är ledig just nu. Det är inte hållbart vare sig för henne eller för oss eller för Europa, som behöver en stark kommissionär, så det vore trevligt om den här frågan kunde klargöras, sade Lars Løkke.

Det är de 27 EU-länderna som tillhandahåller EIB:s grundkapital, och därför måste en klar majoritet av länderna hittas för att kunna utse den nya ledningen. I praktiken väger dock de tre största länderna – Tyskland, Frankrike och Italien – avgörande eftersom deras andel av kapitalet är dominerande.

Om Margrethe Vestager inte får jobbet på investeringsbanken i Luxemburg kommer hon att återgå till sin nuvarande tjänst vid EU-kommissionen.

Hon kommer att kunna sitta där i ytterligare ett år tills en ny grupp kommissionärer har utsetts och godkänts i slutet av 2024 eller början av 2025.

Artikeln är översatt och omarbetad från Altinget.dk. {{toplink}}

Forrige artikel EU:s veto under lupp i grupparbete på toppnivå EU:s veto under lupp i grupparbete på toppnivå Næste artikel Ingen traditionell remissrunda för Hassler-rapporten Ingen traditionell remissrunda för Hassler-rapporten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.