Portugals premiärminister avgår

Antonio Costa har meddelat att han avgår efter anklagelser om korruption.

Portugals premiärminister Antonio Costa lämnade på tisdagen in sin avskedsansökan efter anklagelser om korruption.

Det rapporterar bland annat Politico.

Anklagelserna handlar om hur hans socialistiska regering har agerat i ett fall av litiumutvinning och flera vattenprojekt i landet. Under tisdagen gjorde portugisisk polis en razzia i Costas bostad. Costa meddelade i portugisisk tv att hans samvete är rent, men att han inte kommer att ställa upp igen som kandidat till premiärministerposten.

"Värdigheten i premiärministerämbetet är inte förenlig med någon misstanke om hans integritet, hans goda uppförande och ännu mindre med misstankar om att begå kriminella handlingar", sade Antonio Costa. 

Portugals president Marcelo Rebelo de Sousa kommer nu att behöva bestämma sig om han ska upplösa parlamentet och utlysa nyval, eller välja en ny premiärminister från Costas socialistparti.

Favoritnamn till EU-toppjobb

Antonio Costa har tidigare förekommit som ett favoritnamn i diskussionerna kring vem som ska ta över ordförandeskapet för rådet från Charles Michel nästa år, som en del i en maktdelning där kommissionens ordförandeskap skulle gå till högerpartiet EPP och rådets ordförandeskap till det socialdemokratiska S&D.

Det scenariot är enligt Politico nu mycket tveksamt så länge utredningen av Costa fortsätter.

Forrige artikel Anstrell (M) ny ledamot i Rikshemvärnsrådet Næste artikel Chefer tvingas byta tjänst efter samarbetssvårigheter på Arbetsmiljöverket Chefer tvingas byta tjänst efter samarbetssvårigheter på Arbetsmiljöverket
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.