Pourmokhtari KU-anmäld flest gånger

Konstitutionsutskottet ska under våren granska 28 anmälningar om regeringens och statsrådens agerande som inkommit under det senaste året. Nära var tredje anmälan riktas mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Sedan i fredags är det stopp för nya KU-anmälningar som ska behandlas under våren. Hälften av regeringens ministrar står inför granskning i sammanlagt 28 ärenden.

Av de anmälningar som ska behandlas under våren gäller nära en tredjedel klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) som strax innan jul även fick en misstroendeomröstning riktad mot sig.

– Det finns ett stort engagemang i riksdagen för klimatfrågan och jag skulle anta att det grundar sig i ett väldigt stort missnöje mot att klimatministern inte alls agerar på det sätt som jag tror att många i riksdagen förväntar sig, säger Socialdemokraternas gruppledare Lena Hallengren.

Anmälningarna till konstitutionsutskottet handlar bland annat om ett uttalande om socialdemokratisk nedmontering av kärnkraften, klimatministerns raderande av sms och intervjun i TV4:s Nyhetsmorgon där Romina Pourmokhtari menade att klimatlagen bör läggas fram innan årsskiftet.

Miljöpartiet står bakom fem av nio anmälningar mot klimatministern.

– Det är ett mönster att hon inte kollar upp fakta innan hon uttalat sig, säger Linus Lakso (MP), energi- och trafikpolitisk talesperson, till Altinget.

Han pekar på att regeringens politik med ökade utsläpp lett till mycket debatt, och därmed också felaktiga uttalanden. 

Kontroversiell

Lena Hallengren tycker att det är motiverat att KU-anmäla ministern.

– Riksdagen har faktiskt beslutat om en klimatlag och sedan har vi en klimatminister som inte följer den. Det finns ingen straffrättslig lag på det sättet så då blir KU-anmälningar ett av de verktyg som finns för att granska, säger hon.

Konstitutionsutskottets vice ordförande, Erik Ottoson (M), kommenterar det faktum att så många av KU-anmälningarna gäller samma minister.

– Det kan ha att göra med om en minister kan uppfattas som kontroversiell, eller om det finns något annat som kan motivera eller provocera, säger han till Altinget.

Men även om KU i sin granskning skulle konstatera flera brister i klimatministerns agerande innebär det inte nödvändigtvis en starkare kritik.

– Nej, men om man återkommer under flera på varandra följande år, eller över en längre tidsperiod, och vi ser att de uttalanden vi har gjort inte leder till att man vidtar åtgärder då kan vi vrida upp volymen. {{toplink}}

Fler statsråd anmälda

Även finansminister Elisabeth Svantesson (M) kan vänta sig en kallelse till konstitutionsutskottets granskning. Hon har anmälts vid fem tillfällen, bland annat för att enligt Socialdemokraterna uppmanat kommuner att åsidosätta budgetreglerna och gå med underskott för att klara ekonomin.

Trea på listan över flest KU-anmälningar hamnar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) som bland annat anmälts för uttalanden om processen kring elstödet.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) står inför granskning efter att ha anmälts av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för de så kallade Tidölönerna. Det var Dagens Nyheter som i höstas avslöjade hur opolitiska tjänstemän som arbetar med att genomföra Tidöavtalet kunde komma att prioriteras i Regeringskansliets lönerevision. 

Alla L-ministrar anmälda

Tillsammans med två ärenden som sköts fram i fjol ska konstitutionsutskottet granska 30 anmälningar under våren. Skolminister Lotta Edholm (L), som förra året fick kritik av KU för att ha avböjt frågor efter en tidigare KU-anmälan, slipper i år utskottets granskning tillsammans med elva av hennes ministerkollegor.

Av regeringens 24 ministrar har nio klarat sig undan KU-anmälningar både detta och förra året. Det gäller Pål Jonsson (M), Jessika Roswall (M), Niklas Wykman (M), Carl-Oskar Bohlin (M), Parisa Liljestrand (M), Jakob Forssmed (KD), Acko Ankarberg Johansson (KD), Anna Tenje (M) och Johan Forssell (M).

Liberalernas alla ministrar har däremot KU-anmälts antingen i år eller förra året.

Altinget har sökt klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari som inte vill kommentera pågående KU-ärenden.

Forrige artikel Underlagskritiken: Trafikverket blundar för utvecklingen i norr Underlagskritiken: Trafikverket blundar för utvecklingen i norr Næste artikel S kallar ministrar till riksdagen om vårdens ekonomi S kallar ministrar till riksdagen om vårdens ekonomi
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.