Prövning av domaranställningar utreds

Ska en ny myndighet få ansvar för att pröva om en domares anställning ska upphöra? Det ska en ny utredning titta på. ”Oberoende domstolar med oberoende domare är grundläggande i en demokratisk rättsstat”, säger justitieminister Gunnar Strömmer.

Regeringen vill stärka domstolarnas och domarnas oberoende och tillsätter nu en utredning som bland annat ska se över Domarnämndens organisation och ordningen för ansvarsutkrävande av domare.

– Oberoende domstolar med oberoende domare är grundläggande i en demokratisk rättsstat. En central del i detta är att systemet för att pröva ordinarie domares ansvar och upphörande av anställning är utformat på ett sådant sätt att det värnar oberoendet, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M) i ett pressmeddelande.

Utredningen tillsätts efter att 2020 års grundlagskommitté belyst frågorna i ett betänkande som lämnades till regeringen i mars förra året. Kommittén ville bland annat att en styrelse, i stället för en generaldirektör, leder Domstolsverkets arbete för att begränsa regeringens styrning. Förslaget föreslås träda i kraft i april 2027 och bereds i Regeringskansliet.

Grundlagskommittén lyfte även frågan om ordningen för ansvarsutkrävande av domare. I dag ligger prövningen på Statens ansvarsnämnd, en myndighet under regeringen, som får in cirka fem anmälningar per år som rör domare. Kommittén hade hellre sett att en ny domaransvarsnämnd med konstitutionellt skydd inrättas, där beslut ska kunna överklagas till hovrätten i stället för till Arbetsdomstolen.

Den lösningen behöver utredas vidare, menar regeringen som ger utredningen i uppdrag att se över ordningen. Utredningen ska även se över hur domare kan skiljas från sin anställning på grund av ålder eller sjukdom.

Det är ännu inte känt vem som ska leda utredningen som ska lämna sina förslag senast den 13 maj 2023.

{{toplink}}

Beslutskedja: Stärkt skydd för domstolarnas och domarnas oberoende

19/4
2024
22/4
2024
13/5
2025

Forrige artikel SFV:s förslag: Operan stängd i fem år för renovering SFV:s förslag: Operan stängd i fem år för renovering Næste artikel Regeringen vill att eget tak för rot blir permanent Regeringen vill att eget tak för rot blir permanent
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.