Regeringen vill att eget tak för rot blir permanent

Regeringen föreslår fortsatt separata tak för rot- och rutavdragen. Det framgår i ett av de skatteförslag inför höstens budget som nu skickas ut på remiss. 

Om ett par månader, den 1 juli, träder regeringens tillfälliga åtgärd att separera taket för rot- och rutavdraget i kraft, samtidigt som man höjer taket för rotavdraget till 75 000 kronor. Nu föreslår regeringen att uppdelningen med olika tak blir permanent. Förslaget innebär dock inte att den tillfälliga höjningen, som ska gälla till årsskiftet, förlängs. 

Förslaget är ett av flera som regeringen skickar på remiss inför höstens  budgetförhandlingar. Förutom rot- och rutavdraget vill regeringen också sänka skatten på arbetsinkomster och pension, sänkt flygskatt, slopad indexering av elskatt, sänkt skatt på jordbruksdiesel, utvidgat växa-stöd, höjd beloppsgräns för avgiftsfri ersättning till idrottsutövare och sänkt ersättningsnivå för expertskatt.

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige. Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson enligt ett pressmeddelande.

Regeringen flaggar dock för att det inte är säkert att regeringen och Sverigedemokraterna väljer att gå vidare med förslagen, utan att det beror på det ekonomiska läget, reformutrymmet och finansieringsbehovet samt de överläggningar som förs i det slutliga arbetet med höstbudgeten.

{{toplink}}

Beslutskedja: Förslag om fortsatt separata tak för rot- och rutavdragen

22/4
2024
22/4
2024
2/8
2024

Forrige artikel Prövning av domaranställningar utreds Prövning av domaranställningar utreds Næste artikel Ytterligare myndighetslarm: Regeringens politik räcker inte Ytterligare myndighetslarm: Regeringens politik räcker inte
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.