Rådet: Inga skärmar för småbarn

Barn yngre än två år ska inte ha någon skärmtid alls, om möjligt. Det skriver Folkhälsomyndigheten i sina nya rekommendationer. För tonåringar bör tiden begränsas till två eller tre timmar per dag.

Skärmtidsrekommendationerna är en delrapport i ett pågående regeringsuppdrag till Folkhälsomyndigheten. I juni lämnade myndigheten över en kunskapssammanställning och nu kommer tydliga tidsgränser för barn och unga när det gäller skärmanvändning på fritiden.

– Utvecklingen har gått snabbt och skett till stora delar oreflekterat. Allt för länge har vi låtit telefonerna, apparna och de allt mer asociala medierna stjäla vår tid och uppmärksamhet, säger socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff. 

Rekommendationerna innebär att:

  • Barn under två år ska inte använda skärm.
  • Barn 2–5 år ska använda skärm max 1 timme per dygn.
  • Barn 6–12 år max 1–2 timmar per dygn.
  • Barn 13–18 år max 2–3 timmar per dygn.

Dessutom rekommenderar Folkhälsomyndigheten att skärmar inte används innan läggdags och att mobiler, surfplatta och liknande lämnas utanför sovrummet under natten, för att motverka sömnbrist, som i sin tur har negativa hälsoeffekter. Hög användning kan leda till sämre sömn, depressiva symtom och missnöje med den egna kroppen, enligt kunskapssammanställningen.

– De unga ligger med mobilerna innan de ska sova. En timme scrollande blir lätt tre. Många går upp på nätterna och kollar sina notiser. 32 procent av flickorna i årskurs 3 på gymnasiet sover max sex timmar, säger Jakob Forssmed på pressträffen. 

Rekommendationerna fokuserar i första hand på sociala medier och videodelningstjänster, liksom tv. Däremot inkluderas inte användning som har med skolan att göra eller att lyssna på e-böcker, poddar eller musik. 

I december 2024 kommer en mer utförlig vägledning till föräldrar, barn och unga och personer som jobbar nära barn.

Forrige artikel Hela listan: Alla kandidaterna till EU-kommissionen utsedda Hela listan: Alla kandidaterna till EU-kommissionen utsedda Næste artikel Hot om strejk på friskola – rektorn: ”Har en plan” Hot om strejk på friskola – rektorn: ”Har en plan”
Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Biståndsbudgeten minskas med 3 miljarder

Regeringen och SD har kommit överens om att minska biståndsramen för 2026–2028 med tre miljarder per år. ”Världens behov är nästan oändliga, den svenska statsbudgeten är inte det”, säger biståndsminister Benjamin Dousa (M) till Altinget.