Hot om strejk på friskola – rektorn: ”Har en plan”

Fackförbundet Sveriges Lärare varslar om strejk på Birger Jarls gymnasium i Stockholm. ”Det här är första gången vi går så långt som till ett varsel för att få till stånd ett kollektivavtal”, säger Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare, till Altinget. 

Konflikten grundar sig i att ägaren, Vasiliou education, inte har gått med på att teckna kollektivavtal för lärarna på skolan.

Trots många påstötningar under lång tid vill inte arbetsgivaren skriva under ett kollektivavtal, enligt Elisabet Mossberg, biträdande förhandlingschef på Sveriges Lärare.

– Medlemmarna har faktiskt påpekat för ägaren ända sedan start 2018 att de vill ha ett kollektivavtal. De senaste två åren har vi intensifierat det arbetet att få det till stånd, säger hon till Altinget. 

I juni skickade fackförbundet in en förhandlingsframställan.  
 
– Vi hade en förhandling där de sa nej till kollektivavtal. 

Hur vanligt är det att ägare inte går med på kollektivavtal? 

– Det är väldigt ovanligt. Jag tror 99 procent av våra medlemmar har ett kollektivavtal. Det här är första gången vi går så långt som till ett varsel för att få till stånd ett kollektivavtal. 

Nu väntar medling via Medlingsinstitutet. Strejken bryter ut klockan 8 den 12 september om ingen överenskommelse har träffats innan dess. 

– Vi kommer att stå på oss, men vi hoppas verkligen inte att det blir någon strejk, utan vi vill ju lösa det här utan strejk, säger Elisabet Mossberg.

”Felaktig uppgift”

Skolans rektor och skolchef, Johanna Lokeheim, skriver till Altinget att det inte stämmer att skolan inte vill teckna kollektivavtal. 

”Det är en felaktig uppgift att Birger Jarls Gymnasium inte vill teckna kollektivavtal. Tvärtom har vi vid upprepade tillfällen meddelat Sveriges Lärare att vi har för avsikt att ingå avtal i samband med det förbättrade ekonomiska läge som beräknas denna höst”, skriver hon.

”Jag hade mitt möte med Sveriges Lärare torsdagen 29 augusti, då jag informerade dem om ovanstående plan. Dock har Sveriges Lärare valt att tvinga fram ett beslut genom varsel om strejk istället för att ajournera mötet med en månad, för att då kunna få vårt besked under ordnade former, vilket var min önskan.”

Enligt Johanna Lokeheim kommer Birger Jarls gymnasium agera utifrån redan lagda planer och ingå kollektivavtal.

Forrige artikel Rådet: Inga skärmar för småbarn Rådet: Inga skärmar för småbarn Næste artikel Trots riskerna – myndigheter föreslås kunna bryta sekretess Trots riskerna – myndigheter föreslås kunna bryta sekretess