Regeringen går vidare med kritiserat gruvförslag

Missnöjet med alunskifferutredningen, som skulle föreslå skärpta regler för brytning, var stor bland berörda kommuner. Men regeringen har inte lyssnat på kraven om en ny utredning, utan ett lagförslag är nu på gång. ”Vi vill att man ska ha mer på fötterna” säger Jeanette Ovesson (M), kommunalråd i Simrishamn.

För drygt ett år sedan kom utredaren Helén Leijons förslag på hur reglerna för utvinning av alunskiffer ska skärpas – vilket var en av punkterna i det nu begravda januariavtalet mellan S, MP, L och C. Men förslagen var en besvikelse, enligt de kommuner som har alunskifferområden inom sina gränser.

– Vi uppfattar ju förslaget som förtydliganden, inte skärpta regler som det stod i uppdraget, sade Daniel Danielsson (C), kommunalråd i Åre kommun, till Altinget i samband med att förslaget var ute på remiss våren 2021.

Men regeringen har inte lyssnat på kommunernas uppmaningar om att göra ett omtag på frågan, utan ett lagförslag är på väg till riksdagen under våren, i slutet av mars. Det framgår av regeringens propositionsförteckning som publicerades i veckan.

Motstånd i Skåne

Åre kommun hör till dem som – av oro för Storsjöns vatten – helst av allt vill se ett totalförbud mot brytning av alunskiffer. I andra hand tydligt skärpta regler. På Österlen, ett annat av de alunskifferområden som lockar gruvbolagen, vill Simrishamn och Tomelilla kommun se ett totalstopp av prospektering, provborrning och utvinning i väntan på ökade kunskaper om miljöriskerna.

"Det går inte an att först konstatera att vi inte har kunskap nog att veta vad som händer med den omgivande miljön vid metall- och mineralutvinning ur alunskiffer, för att i nästa stund utan vidare godtaga detta faktum och ge tillåtlighet att prospektera och provborra" skrev Simrishamns kommun i sitt remissyttrande.

– Det här är en viktig fråga för våra invånares skull, säger Jeanette Ovesson (M), kommunalråd i Simrishamn, till Altinget.

Det handlar om miljön i allmänhet och vattnet i synnerhet, men också om äganderätten, enligt Ovesson.

– Den som äger mark måste ha något att säga till om, säger hon.

Moderaterna lokalt vet vad man vill och försöker också sätta ljuset på alunskifferfrågan på riksplanet inom partiet.

– Vi har bjudit in riksdagsledamöter, man är inte så medveten om frågan, utan har en positiv inställning till gruvdrift generellt, säger Ovesson.

Tomt svar från departementet

Altinget har frågat näringsdepartementet om det har tagits fram något kompletterande underlag till utredningen, med anledning av kritiken, men endast fått svaret: ”Ärendet bereds i regeringskansliet så vi får återkomma i frågan." från näringsminister Karl-Petter Thorwaldssons (S) pressekreterare.

Den proposition som ska komma i mars ska innehålla dels ”skärpta regler för utvinning av alunskiffer”, men också förbud mot prospektering och nyexploatering av kol, olja och fossilgas. En fråga som utreddes i en promemoria som blev klar i somras och varit på remiss under hösten.

En utredning som däremot ser ut att fortsätta samla damm på departementet, enligt propositionsföreteckningen, är Gruvavfallsfinansieringsutredeningen. Utredningens uppdrag var att ta fram förslag som säkrar att efterbehandlingen av gruvverksamhet inte ska landa på staten. Den blev klar och remissbehandlades under 2018. 

Beslutskedja: Skärpning av regelverket för när utvinning av metaller och mineral från alunskiffer får ske

20/3
2020
1/12
2020
1/12
2020
22/3
2021
13/4
2021
13/1
2022
12/4
2022

Forrige artikel Överblick: Ny ändringsbudget och Österrike på gång med vaccintvång Överblick: Ny ändringsbudget och Österrike på gång med vaccintvång Næste artikel FHM får gehör – deltagartaken sänks FHM får gehör – deltagartaken sänks
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.