Regeringen går vidare med säljakt

KORTNYTT. Regeringen går vidare med Naturvårdsverkets förslag om att tillåta jakt på säl i Sveriges ekonomiska zon.

I höstas lämnade Naturvårdsverket över ett förslag till regeringen om att tillåta säljakt i Sveriges ekonomiska zon. Nu går regeringen vidare genom att förslaget skickas ut på remiss under sommaren. Syftet är att minska de skador som sälarna orsakar.

– Sälstammen har vuxit avsevärt de senaste åren. Sälarna orsakar skada då de tar fisk direkt ur fiskenäten och förstör fiskarnas utrustning. Möjligheten att jaga i den ekonomiska zonen har därför betydelse för att fiskare bättre ska kunna freda sina redskap, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) i ett pressmeddelande.

Förslaget innebär att den ekonomiska zonen upplåts för jakt på säl. Jakt i den ekonomiska zonen får ske efter anmälan till jaktkortsregistret och i enlighet med Naturvårdsverkets beslut om skyddsjakt på säl.

Sista svarsdatum på remissförslaget är den 22 oktober 2018.

Forrige artikel SCB: Antalet sysselsatta ökar Næste artikel Skolinspektionen stänger ytterligare en friskola Skolinspektionen stänger ytterligare en friskola
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.