Demirok: ”Regeringen har bundit upp alla sina svar till klimathandlingsplanen”

Centerledaren Muharrem Demirok hoppas att partiet inte behöver göra verklighet av sitt hot om en misstroendeförklaring mot klimatminister Romina Pourmokhtari (L). Samtidigt meddelar Miljöpartiet att de inte kommer medverka till att avsätta ministern.

Centerpartiet hotar med misstroendeförklaring mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) om regeringen inte levererar en klimathandlingsplan som visar hur man når klimatmålen. 

Utspelet kom efter att regeringen och Sverigedemokraterna presenterat sitt förslag till budget för nästa år, som visar på ökade utsläppt de kommande åren. 

– Om man bryter det avtal som riksdagen har beslutat om då finns verktyget att väcka misstroende. Är det så att man så medvetet frångår svaren på hur man ska uppnå klimatmålen, då måste vi också kunna använda det, säger Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok till Altinget.

MP-dissen

För att tvinga en minister att avgå krävs dock en majoritet riksdagsledamöter. Bara för att väcka frågan behövs minst 35 ledamöter. Centerpartiet har 24, och inte ens Miljöpartiet – starkt kritiska till regeringens och SD:s klimatpolitik – ställer sig bakom Centerns initiativ.

I en intervju med Göteborgs-Posten säger partiets avgående språkrör Per Bolund att en misstroendeomröstning inte är aktuellt.

– Vi tror inte att ett misstroende är rätt sätt, eftersom regeringen har en majoritet i riksdagen bakom sig. Vi försöker driva en opinion på annat sätt för att visa hur destruktiv den här regeringens politik är, säger Bolund till tidningen.

Demirok: Nationella klimatmål avgörande

Muharrem Demirok är tydlig med att det ännu inte rör sig om en omröstning om klimat- och miljöministerns framtid. Om partiet bestämmer sig för att de vill väcka misstroende väntar diskussioner med de andra partierna.

Men först vill C alltså se regeringens klimathandlingsplan.

– Jag hoppas verkligen att vi inte behöver göra allvar av det här. Jag hoppas att klimatministern faktiskt kan lägga fram förslag som går i linje med de klimatmål som riksdagen har beslutat, säger Demirok som understryker klimathandlingsplanens betydelse.

– Regeringen har bundit upp alla sina svar till den. Vilken fråga man än får så har man hänvisat till klimathandlingsplanen. Om den visar att man inte kommer att kunna uppnå de beslutade klimatmålen, då kommer det få en enorm påverkan på Sverige framöver.

Muharrem Demirok pekar både på hur klimatfrågan ska tacklas, men också Sveriges anseende globalt.

– Det kommer påverka vilka diskussioner vi faktiskt blir inbjudna till internationellt och vilket anseende Sverige faktiskt kommer ha i klimatfrågan, säger han.

Samtidigt menar vissa, däribland Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi (ESO), att de nationella målen tappat i betydelse när EU-kraven skärpts.

Muharrem Demirok ser dock fortfarande skäl att hålla fast vid de svenska klimatmålen.

– Absolut. De nationella klimatmålen är helt avgörande för hur vi som nation anser att vi ska ta oss an de internationella klimatmålen. Jag kan inte se någon skillnad mot hur det varit tidigare när vi gjort globala överenskommelser kring klimatet och sen har nationerna brutit ner de här på nationell nivå, säger Demirok.

– Det som både näringsliv och politik under lång tid har efterfrågat är en tydlighet och skarp riktning från Sveriges sida, att vi faktiskt vet vart vi själva vill. Det är det som skapat den gröna revolutionen som Sverige nu faktiskt är mitt uppe i. Om man frångår det, då kommer man också bromsa den typen av investeringar.

Forrige artikel Skyttedal placerades tvåa – kollegan toppar EU-listan Skyttedal placerades tvåa – kollegan toppar EU-listan Næste artikel Nya byggregler har fått 1 400 remissvar – införandet flyttas fram Nya byggregler har fått 1 400 remissvar – införandet flyttas fram
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.