Regeringen lägger ner Karensutredningen

Karensutredningen skulle redovisats till hösten. Nu blir utredningen, som tittar på karensavdragets vara eller inte vara, en i raden av de utredningar som skrotas av regeringen. 

Ska karensavdraget tas bort och vilka samhällsekonomiska konsekvenser får det i så fall? Den frågan skulle utredare Ann-Zofie Duvander svara på. Under torsdagen väntas regeringen i stället fatta beslut om att lägga ner utredningen. 

Karensutredningen, som skulle redovisats senast 29 september, skulle också väga in konsekvenserna av att karensavdraget tillfälligt slopades under pandemin och analysera vilka konsekvenser ett slopat karensavdrag skulle få för arbetsgivarnas sjuklönekostnader.

Nu blir den i stället en i raden av S-tillsatta utredningar som skrotas av Kristerssons regering. 

{{toplink}}

”Straffavgift”

Fackförbundet Kommunal driver frågan om att karensavdraget behöver avskaffas för gott. 

– Det är bedrövligt att regeringen inte ens är beredd att utreda karensavdraget. Det är så illa av så många anledningar. Det här är en fråga som berör de flesta arbetare, säger förbundsordförande Malin Ragnegård till Altinget och fortsätter: 

– Kommunals medlemmar står i fronten. De jobbar med människor som är i behov av vård och omsorg och då blir man smittad på jobbet. Det hör liksom till, och då är straffavgiften som man får i karensavdraget fruktansvärt orättvis. Det slår väldigt hårt ekonomisk. 

Akut för välfärdsarbetare

Ragnegård menar att det nu kommer bli svårare att driva frågan om att avskaffa karensavdraget. 

– Det blir svårare när regeringen inte ens är beredd att lyssna in eller se över frågan i en utredning. Då har man helt stängt dörren och visat att man är ointresserad av att ta i frågan när den är så akut för välfärdsarbetare. 

Beslutskedja: Översyn av karens och sjuklön

24/3
2022
25/3
2022
31/3
2022
25/1
2023
26/1
2023
31/1
2023
2/2
2023
29/9
2023
15/12
2023

Forrige artikel Debatterade nedlagd utredning – trots att den inte lagts ner Debatterade nedlagd utredning – trots att den inte lagts ner Næste artikel Stockholmstoppens kritik mot regeringens PFAS-linje: Vi borde följa Danmark Stockholmstoppens kritik mot regeringens PFAS-linje: Vi borde följa Danmark
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.