Regeringen räddade reseavdraget – oklart hur fusket ska minska

Från och med årsskiftet ökar reseavdraget, däremot är det mer oklart hur regeringen ska komma åt det omfattande fusket. Elisabeth Svantesson vägrar ge Skatteverket utökade resurser.

Av de dryga fem miljarder som i dag begärs i reseavdrag enligt reseavdragsutredningen, bedöms runt hälften vara felaktiga.

Reseavdragen, tillsammans med felaktiga uppgifter om renoveringar vid fastighetsförsäljningar, är de två poster som Skatteverket misstänker står för mest skattefusk bland privatpersoner.

Från och med årsskiftet kan avdragsbeloppen öka, då ersättningsbeloppen per mil höjs från 18,50 till 25 kronor per mil. Men om fusket med avdraget kommer att minska är mer oklart.

Socialdemokraternas Niklas Karlsson pressade Elisabeth Svantesson i den frågan i fredags. Finansministern hänvisade då till att regeringen stärkt möjligheterna till kontroll, genom att ge Skatteverket tillgång till arbetsplatsadresserna.

Dessa gör det nämligen enklare att kontrollera om tidsvinstkravet uppnås när en pendlare tar sig från hemmet till arbetsplatsen.

– Det är också något som Skatteverket har efterfrågat, sade Svantesson och fortsatte:

– Med detta sagt är frågan om alla fel och allt fusk kommer att försvinna? Antagligen inte. Jag kommer att mycket noga följa frågan eftersom jag tycker att den är viktig, svarade finansministern, som bjöd in till fortsatt dialog om vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas.

Tunn leverans

Men frågan är om det blir någon utökad kontroll? I samband med att Tidöpartierna drog tillbaka den planerade reformen av systemet, tryckte bland andra SD på att de samtidigt ville se en skärpt kontroll av systemet. 

Detta skulle då eventuellt komma till via en budgetförstärkning till Skatteverkets kontrollverksamhet.

Men sett till utfallet i antagna förslaget och regleringsbrevet så är det tunt på den fronten.

Altinget har sökt finansministern och hennes stab för en kommentar i frågan, men de har inte återkommit trots upprepade förfrågningar.

Kontrollverksamheten brister

Skatteverket har dock varit tydlig i sin begäran att kontrollverksamheten behöver stärkas. I sitt budgetunderlag argumenterade myndigheten till och med att tillskottet – på 78 miljoner kronor 2023 – behövdes för att ””återetablera en bred och stabil kontroll”.

Det kraftiga ordvalet baseras på att verksamheten fått omprioriteras till andra ändamål under de senaste åren.

– Vi fick nämligen lägga en del av de tidigare resurserna på annat under pandemin, säger Anders Bäck, enhetschef på Skatteverkets stöd och urvalsenhet, till Altinget.

Delvis enklare ändå

Nu haltar alltså verksamheten betänkligt, vilket gör att budskapen i regleringsbrev och själva lagförslaget, om att ”tillkommande kostnader ska hanteras inom befintliga ekonomiska ramar” inte är de lättaste att balansera.

En viss effektivisering kommer dock tillkomma i och med att de nya uppgifterna kommer in till Skatteverket.

– Underlaget kommer i alla fall vara bättre för dem som sedan utför kontrollen, säger Anders Bäck.

För tillsammans med bland annat folkbokföringsadressen så går det med arbetsplatsadressen att bygga upp en teknisk AI-lösning som kan reagera på om avståndet och tidsvinstkravet, på två timmar per dag relativt allmänna transportslag, anses rimlig eller ej.

Huruvida lösningen blir aktuell redan i årets kontroll av de begärda avdragen, återstår att se.

– Vi har börjat titta på en sådan teknisk lösning men när i tiden den kommer att vara i produktion är för tidigt att svara på idag, säger Anders Bäck.

Inte självklart bättre med alternativet

Från kritiker ses beslutet att behålla modellen med avdrag som ett stöd till bilism och som en fossil subvention. Oppositionsföreträdare förespråkade därför den alternativa modellen, som också hade gynnat kollektivresande.

Men samtidigt påpekar Bäck att det inte heller hade varit säkert att det tidigare förslaget från S- och MP-regeringen till schabloniserad skattereduktion – som skrotades efter press från framför allt SD – hade varit särskilt mycket bättre ur fusksynpunkt. 

– Vi såg inte den förenklingen som vi hade hoppats på. Vi såg inte att det varken skulle bli lättare för skattebetalarna eller för oss. Och därför var vi tveksamma och avstyrkte förslaget.

Samtidigt trycker han på att myndigheten inte vet hur många som fuskar medvetet av dem som gör fel i sin ansökan om reseavdrag.

– Som med alla former av avdrag rör det sig här också om en blandning av såväl avsiktliga som oavsiktliga fel, säger Anders Bäck.

Beslutskedja: Bibehållet reseavdrag med vissa förstärkningar för arbetsresor med bil

20/10
2022
26/10
2022
30/10
2022
2/11
2022
15/11
2022
31/1
2023

Forrige artikel Vem är riksdagens bästa skytt? Vem är riksdagens bästa skytt? Næste artikel Regeringen skrotar korruptionsutredning Regeringen skrotar korruptionsutredning
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.