Regeringen skrotar korruptionsutredning

Utredaren Leif Jakobsson, tidigare socialdemokratisk riksdagsledamot och statssekreterare, fick i fredags besked om att utredningen om otillåten påverkan och korruption i offentlig verksamhet och näringsliv läggs ned. ”Vi vill göra ett omtag”, säger justitieminister Gunnar Strömmer till TT.

Utredningen tillsattes av den tidigare S-regeringen i somras och skulle utöver att sammanställa kunskap och analysera risker bland annat föreslå åtgärder för att förebygga och bekämpa otillåten påverkan och korruption.

Ardalan Shekarabi är partiets rättspolitiska talesperson och säger till TT: 

– Regeringen verkar ha velat lägga ner utredningen i smyg. Vi är mycket kritiska till det här, vi har allvarliga problem med korruptionsrisker i framför allt kommunal och regional verksamhet där kontrollmekanismerna är svaga.

Sverige backar på korruptionsindex

Samma dag som nyheten om den nedlagda utredningen kom publicerades också Transparency International sitt årliga index över upplevd korruption.

Sverige tillhör fortfarande de länder med minst upplevd korruption, men backar från 85 till 83 poäng. 

En anledning menar Ulrik Åshuvud, ordförande för organisationens Sverigedel, är Kalla faktas avslöjande om partiernas upplägg för att kringgå lagen om insyn i partiers finansiering.

– Det är en av de saker som stack ut mest negativt när man tittar på synen på det svenska demokratiska systemet, partiernas trovärdighet och medborgarnas tillit till förtroendevalda, säger Åshuvud till TT.

En av de personer som uppmärksammades i avslöjandet var Gunnar Strömmer, då partisekreterare.

Ny utredning i höst

Särskilda utredaren Leif Jakobsson, som varit riksdagsledamot för Socialdemokraterna och även statssekreterare, säger att beskedet om den nedlagda utredningen kom som en blixt. 

Han misstänker att regeringen lägger ned utredningen för att de inte vill ta del av den översyn av effekterna som marknadsintressen och privatisering i offentlig verksamhet har haft på förekomsten av påverkan och korruption. Något regeringen inte menar stämmer.

– Jag kan vara explicit och säga att det är uppenbart att den offentliga välfärden nu är en spelplan för organiserad brottslighet. Det råder ingen som helst tvekan om att de frågorna kommer att tas om hand i den kommande utredningen, säger Strömmer.

Regeringen planerar enligt justitieministern att tillsätta en ny utredning

– Direktiven har för mycket karaktär av allmän kartläggning och vi kommer att vilja rikta om det så att det blir ett antal tydliga lagstiftningsfrågor, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M), till TT. 

Utredningen om åtgärder mot otillåten påverkan och korruption (Ju 2022:15) skulle presentera sitt betänkande i januari 2024.

Altinget har sökt justitieministern.

Forrige artikel Regeringen räddade reseavdraget – oklart hur fusket ska minska Regeringen räddade reseavdraget – oklart hur fusket ska minska Næste artikel Tenje (M): Välfärdspersonal kan undantas från karensregler Tenje (M): Välfärdspersonal kan undantas från karensregler
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.