Regeringen stryker subvention för havsvind i höst

Vindkraften ska inte ha några fördelar framför andra kraftslag, slår Tidöavtalet fast. Energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) förbereder nu för att under hösten stryka Svenska kraftnäts särskilda uppdrag att bygga ut transmissionsnätet till havs.

Svenska kraftnät ska inte längre ha ett särskilt utpekat ansvar för att bygga ut transmissionsnätet till havs för att främja utbyggnaden av förnybar elproduktion. I förslaget som klimat- och näringslivsdepartementet har skickat ut på remiss stryks ansvaret ur affärsverkets instruktion från och med den 1 oktober.

Den ändring som regeringen förbereder är en del av arbetet med att genomföra Tidöavtalet. I avtalet betonar de fyra partierna att vindkraften ska byggas på konkurrensneutrala villkor samt att:

”Planen att låta elnätskollektivet subventionera den havsbaserade vindkraftens elnätsanslutningar stoppas. Principen att den som ansluter till elnätet ska stå för de kostnader anslutningen orsakar ska upprätthållas även till havs.”

Ny överenskommelse nya havsbud

Frågan om subventionerad anslutning av havsvindkraft är en omdiskuterad långkörare i svensk energipolitik. I 2016 års energiöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna ingick en skrivning om att införa en subvention – vilket genomfördes genom uppdraget till Svenska kraftnät år 2021.

Men energikvarnarna mal långsam och Svenska kraftnät har ännu inte hunnit fatta något investeringsbeslut som berörs, enligt klimat- och näringslivsdepartementets promemoria. ”Det innebär att det inte borde finnas någon anläggning eller anslutande part som kräver fortsatt hantering efter en förändring.” skriver departementet.

Förslaget är ute på remiss till och med den 1 september.

Ett beslut om att ändra i en myndighets instruktion fattas av regeringen.

Forrige artikel Ministern om Björn Söders Prideutspel: ”Förkastligt” Ministern om Björn Söders Prideutspel: ”Förkastligt” Næste artikel RFSL vill se bättre bemötande av seniorer RFSL vill se bättre bemötande av seniorer
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.