Efter hovrättsdomen: Regeringen tittar på lösning för nybyggnadshyror

Regeringen tittar på en lösning för höjningar av presumtionshyror i nybyggda lägenheter efter den kritiserade domen i Svea hovrätt. ”Det har inte blivit en lyckad situation”, säger Johan Davidson, statssekreterare hos bostadsminister Andreas Carlson (KD). 

Regeringen vill se över situationen som uppstått för höjning av av presumtionshyror med anledning av domslutet i Svea hovrätt förra sommaren. Det berättar Johan Davidson, statssekreterare hos bostadsminister Andreas Carlson (KD) i en intervju med Altinget. 

– Vi har uppmärksammats på det här av flera branschföreträdare och det har inte blivit en lyckad situation just nu, så vi funderar på vad vi kan göra åt det, säger han. 

Dubbel kritik presumtionshyror 

Enligt hyreslagen får nybyggda lägenheter ha presumtionshyror i 15 år. Men under perioden får hyrorna höjas i den utsträckning det är skäligt med hänsyn till den allmänna hyresutvecklingen på orten. Men utfallet från domen som föll i juni förra året innebär att en skälig höjning av presumtionshyran får vara högst hälften av den årliga procentuella höjningen.

Utfallet har fått skarp kritik från båda sidorna om hyresförhandlingsbordet. Bostadsbolagen menar att situationen som nu uppstått riskerar att lägga sig som en blöt filt över bostadsbyggandet eftersom företagen inte kan räkna hem den hyreshöjning som man tidigare har kunnat i sina kalkyler för nybyggande. 

”I ett slag har hovrätten i dessa domar ändrat spelreglerna och vi står nu inför en bostads­marknad med minskat byggande och högre hyror”, skriver representanter för tre bostadsbolag i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Upptill parterna

Hyresgästföreningen å sin sida menar att frågan om hyresnivåerna ska vara upptill parterna att förhandla om och inte en fråga för domstolen. 

– Bra att rätten fastslagit att presumtionshyror inte per automatik ska höjas i nivå med övriga hyror och att det ska göras en skälighetsbedömning för orten. Men deras matematiska beräkningsmodell tycker vi är fyrkantig, här borde man överlåta till parterna att förhandla, sa Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen till Fastighetstidningen när domen föll. 

”Bör lösas”

Johan Davidson kan inte gå in på några detaljer om hur regeringen vill gå vidare med frågan och vilken typ av ändringar man tittar på. Men han är tydlig med att man vill hitta en lösning. 

– Jag kan bara säga att vi har uppmärksammats på frågan av flera branschföreträdare och vi ser ju att det innebär ett problem som bör lösas på något sätt, men det får vi återkomma till, säger han. 

Forrige artikel De tre stora ämnena på EU:s toppmötesagenda – och de tre som kan störta den De tre stora ämnena på EU:s toppmötesagenda – och de tre som kan störta den Næste artikel SD:s Elsa Widding petas från miljö- och jordbruksutskottet SD:s Elsa Widding petas från miljö- och jordbruksutskottet
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.