Regeringen utser sex nya myndighetschefer

Kronofogdemyndigheten, Konjunkturinstitutet, E-hälsomyndigheten, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, Forum för levande historia och Formas får nya myndighetschefer.

Det har varit utnämningsregn på regeringssammanträdet. Inte mindre än sex nya myndighetschefer har tillsatts.

Kronofogden

Ny rikskronofogde blir Fredrik Rosengren. Han kommer närmast från Skatteverket där han sedan 2018 varit överdirektör. Tidigare har han också varit administrativ direktör och ekonomidirektör på samma myndighet. På cv:et finns även perioder på Riksgälden, Ekonomistyrningsverket och finansdepartementet.

– Jag är övertygad om att han kommer kunna leda och fortsätta utveckla Kronofogdemyndigheten på ett mycket bra sätt så att myndigheten motsvarar de förväntningar som ställs på den, inte minst i arbetet med att förebygga och motverka brott, säger finansminister Mikael Damberg (S) i ett pressmeddelande.

Rosengren ersätter Christina Gellerbrant Hagberg som har gått vidare till generaldirektörsposten på Arbetsgivarverket. Rosengren tillträder den 5 september.

Konjunkturinstitutet

Konjunkturinstitutets nya gd hämtas från finansdepartementet. Det rör sig om Albin Kainelainen som i dag är avdelningschef på internationella och ekonomiska avdelningen. Han har tidigare varit LO-ekonom.

– Med sin erfarenhet från att leda verksamheter som arbetar med tillämpad samhällsekonomisk analys och ekonomisk politik är han väl lämpad för jobbet som generaldirektör, säger Damberg.

Kainelainen tillträder redan den 1 juli och efterträder då Urban Hansson Brusewitz, som också kom från finansdepartementet när han utsågs 2016.

E-hälsomyndigheten

På E-hälsomyndigheten blir det en rutinerad generaldirektör som tar över den 1 juli. Gunilla Nordlöf kommer från samma roll på Tillväxtverket, som hon har haft sedan 2013. Innan dess var hon finansråd och näringsråd i Regeringskansliet.

Hon sitter även som styrelseordförande för Riksgälden och som styrelseledamot för Stockholms universitet.

– Gunilla är en person med lång och bred erfarenhet från ledande positioner inom såväl näringsliv som offentlig sektor. Digital utveckling är ett område som Gunilla har haft särskilt fokus på och som är en central pusselbit i framtidens hälso- och sjukvård och socialtjänst, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Hennes ersättare på Tillväxtverket blir Elisabeth Backteman som senast var statssekreterare hos dåvarande inrikesminister Mikael Damberg och chef för Regeringskansliets krissamordning där hon också ansvarade för Gruppen för strategisk samordning (GSS) där statssekreterarna samordnade hanteringen av coronavirusutbrottet.

Inspektionen för arbetslöshetsförsäkring (IAF)

Ny generaldirektör på IAF blir Mathias Wahlsten. Han kommer från tjänsten som samhällsbyggnadsdirektör och ställföreträdande Länsöverdirektör vid Länsstyrelsen i Stockholms län. Han har tidigare arbetat i många år på Arbetsförmedlingen, bland annat som chef för verksamhetsanalys.

”Jag är så väldigt glad och tacksam för att regeringen i dag gett mig förtroendet att bli ny gd för Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. För mig är det viktigt att få vara med och bygga vårt välfärdssamhälle och detta och mer därtill ryms inom detta uppdrag som myndighetschef. Att återigen få arbeta med det viktiga uppdraget att bidra till en trygg och välfungerade arbetsmarknad känns dessutom extra stimulerande. Tillsammans med myndighetens alla medarbetare vill jag göra skillnad.”, skriver han själv på Linkedin.

Han tillträder den 1 september och efterträder Peter Ekborg.

Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (Formas)

Klimatpolitiska rådets ordförande Johan Kuylenstierna tar över Formas den 6 september. Han är också gästprofessor vid Stockholms Universitet och har tidigare varit vd för Stockholm Environment Institute. Kuylenstierna är även styrelseledamot i Mistra (stiftelsen för miljöstrategisk forskning) och i Världsnaturfonden.

– Johan Kuylenstierna har en lång internationell och svensk karriär bakom sig, med fokus på kunskap till stöd för hållbar utveckling, i expertroller och i olika ledarskapsbefattningar. Jag är glad att Johan har tackat ja till det viktiga uppdraget att leda Formas, säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S), i ett pressmeddelande.

Han efterträder Ingrid Petersson som har suttit på posten sedan 2013.

Forum för levande historia

På myndigheten Forum för levande historia kallas chefen för överintendent. Ny sådan blir Petra Mårselius som kommer från ett jobb som ämnesråd på enheten för integration och arbetet mot segregation vid justitiedepartementet.

Mårselius var ansvarig för Malmö internationella forum för hågkomst av Förintelsen och bekämpande av antisemitism som hölls förra hösten. På meritlistan finns också perioder på utbildningsdepartementet, utrikesdepartementet och Sida. Mårselius var även huvudsekreterare i Jämställdhetsutredningen.

– Förintelsen får aldrig blekna i vårt kollektiva minne. Vi ska minnas och vi ska bekämpa antisemitism, antiziganism och rasism för kommande generationer. Med sin breda erfarenhet kommer Petra Mårselius kunna vidareutveckla Forum för levande historias angelägna arbete, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S), i ett pressmeddelande.

Hon tillträder den 29 augusti. Generaldirektörsstolen har varit vakant sedan Ingrid Lomfors slutade i maj 2021.

Forrige artikel Morgan Johansson sitter kvar med en rösts marginal Morgan Johansson sitter kvar med en rösts marginal Næste artikel Partiledardebatt i riksdagen – följ den direkt här Partiledardebatt i riksdagen – följ den direkt här
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.