Regeringen vill ha enklare byggregler – så tycker kommunerna

Den nya regeringen har lovat enklare regler för byggande som en del i att främja bostadsbyggande. Bland kommunerna ser man delar i lagstiftningen som kan förbättras. Men det ses inte som en självklar lösningen för bostadsmarknaden. 

En av de första besked nya bostadsministern Andreas Carlson (KD) gett är att regeringen kommer att förenkla reglerna för byggande och bygglovsprocesser. 

– En sak kan jag redan nu ge besked om. Det är att vi kommer att förenkla bygglov för solceller, det finns med i Tidöavtalet, då ser jag framför mig att vi även kommer att titta på andra bygglovsförenklingar, sa Carlson till Altinget samma dag som han presenterades som ny minister. 

Från kommunernas sida är svaret på om en förändring av Plan- och bygglagen kommer leda till mer bostadsbyggande inte lika entydigt.

I en enkät som Altinget genomfört svarar 32 procent av kommunerna som svarat på frågan att de tror att en översyn av Plan- och bygglagen skulle kunna underlätta för byggandet av bostäder. Medan 23 procent svarar att de inte tror att det skulle göra någon större skillnad eller att de inte upplever plan- och bygglagen som något större hinder (se enkätsvaren i faktaruta längre ner).

Möjligheter inom lagen

Marcus Horning är stadsbyggnadsdirektör i Malmö Stad. Han är en av de som inte tror att enklare regler kommer leda till ökat bostadsbyggande. 

- Nej, det tror jag inte. Plan- och bygglagen kan säkert förändras, men jag menar att det finns goda möjligheter inom Plan- och bygglagen att vara kreativ för att ha snabba interna processer, säger han till Altinget. 

Han menar att byggreglerna och tiden det tar att avsluta en bostadsbyggnation visserligen är viktiga delar, men att det bara är en liten del i arbetet med att få till en fungerande bostadsmarknad. 

– Detta är mer riktat till fastighetssektorn, att det för deras del ska gå smidigare och enklare, vilket vi ska ha respekt för. Men jag tror inte att det är den avgörande nyckeln för att påverka utpris på lägenheter eller möjliggöra klimatomställning till exempel, säger han och fortsätter: 

– Om man ser till forskningen med fokus på bostadsmarknaden är det väldigt få som pekar på att det är Plan- och bygglagen som är nyckelproblemet med bostadsmarknaden. Utan det är andra större frågor som man måste ta om hand för att skapa en välfungerande bostadsmarknad. Så fokus på byggreglerna kommer inte generera ett ökat bostadsbyggande. 

Krav på andra myndigheter 

Jamal Mouneimne​ som är byggnadsinspektör och energi- och klimatrådgivare​ på Lycksele kommun menar att fler behöver ta ansvar för att processerna är effektiva. 

 – Jag håller med ministern om att man kanske behöver göra en översyn av PBL och justera lite. Men det jag tycker är viktigt i detta fallet är att det inte bara handlar om kommunens processer, säger han till Altinget. 

Enligt Plan- och bygglagen har kommunerna krav på sig att handläggning om bygglov ska ta max 10 veckor. Några motsvarande krav finns inte på Länsstyrelsen eller Trafikverket vars yttrande ibland behöver inhämtas. 

– När vi skickar ärenden till Trafikverket kan vi i vissa fall behöva vänta i sex veckor innan de inkommer med ett yttrande och det kan vi inte påverka från kommunens sida, säger Jamal Mouneimne​. 

– Där har vi ett problem, vi får sitta och vänta och kan inte ställa några krav, för det finns ingen lagstiftning som ställer krav på de myndigheterna. 

Långdragen överklagan

I enkäten svarar flera kommuner att strandskyddet är en hämmande faktor för byggande på landsbygden. Flera lyfter också möjligheterna för överklagan som en faktor som gör att något som kan dra ut på bygglovsprocesserna. Marcus Horning och Jamal Mouneimne delar båda bilden. 

Marcus Horning poängterar att Plan- och bygglagen är en demokratisk process som är viktig. Men han menar också att överklagandetiderna ibland tar längre tid än de skulle behöva och att det är något man kan arbeta med. 

Jamal Mouneimne säger att det specifikt handlar om att det behöver bli tydligare för kommunen vilka som har rätt till överklagan. 

– Det är en fråga som kommunerna är oroliga för. Om man inte har informerat rätt grannar riskerar det att bli fel, leda till överklagningar och dra ut på tiden. 

Kan bli bättre

Att kommunerna kan bli bättre för att effektivisera i vissa delar av processen tycker både Marcus Horning och Jamal Mouneimne.

– När det gäller tider och processer har vi som kommuner ett större arbete att göra när det gäller att skapa förutsägbarhet genom en process. Men det behöver vi göra oaktat Plan- och bygglagen. Men då kan man kräva av kommunerna att öka förutsägbarheten så att riskmomentet för alla involverade minskar, säger Marcus Horning. 

Jamal Mouneimne menar att det finns mycket att göra när det gäller det förberedande arbetet från kommunernas sida. 

– Om kommunerna vill bli bättre på processer för detaljplaner så att inte aktörer som vill bygga upplever att det tar lång tid då måste vi förbereda tomter och detaljplaner. Vi måste förbereda oss så att halva jobbet är klart när det kommer aktörer som vill bygga.  

Samtidigt konstaterar han att det är stor brist på personal inom stadsbyggnad och att det skulle behövas mer personalresurser för att snabba upp arbetet. 

Forrige artikel Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele Valdeltagandet sjönk i nästan alla kommuner – men inte i Sorsele Næste artikel Sista regionstyret färdigförhandlat – tre partier ska styra Västernorrland Sista regionstyret färdigförhandlat – tre partier ska styra Västernorrland
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.