Regeringen vill prata rasism inom vården

Efter DN-granskningen om att vårdgivare låter patienter välja etniskt svenska läkare kallar regeringen till möte med flera vårdaktörer. Men redan i våras krävde ett stort läkarupprop att Ivo borde ha diskriminering som särskilt tillsynsområde.

Efter Dagens nyheters granskning om hur vissa vårdgivare låter patienter välja enbart etniskt svenska läkare eller tandläkare har fackförbund, Diskrimineringsombudsmannen och nu även regeringen reagerat.

Måste följa lagen

Socialminister Lena Hallengren (S) framhåller att det redan är förbjudet att diskriminera, och att frågan bör handla om vad som krävs för att vårdgivare ska följa lagen.

– Jag kommer ta initiativ till att bjuda in Sveriges kommuner och regioner och fackliga organisationer till samtal. Men detta är inget som åtgärdas genom ett enkelt handgrepp, säger socialminister Lena Hallengren till DN.

Regeringssamtalen om rasism och diskriminering väntas hållas i slutet av augusti.

DO agerar

Också Diskrimineringsombudsmannen (DO) ser allvarligt på uppgifterna och kallar till möte med flera vårdaktörer med hopp om ”att komma tillrätta med problemen”.

– Det vi kommer göra nu är att kalla till oss ansvariga i regionerna och från några av de större vårdgivarna. Vi kommer ta upp frågan om förekomsten av rasism och diskriminering inom vården. Och inte minst om riktlinjerna som verkar finnas, men där det verkar finnas stor brist gällande implementering, säger myndighetens chef Lars Arrhenius till DN.

Arrhenius betonar att myndigheten är öppna för att ”driva ärenden till domstol och begära diskrimineringsersättning till enskilda.”

Gränsen för patientinflytande

I Region Jönköping kom riktlinjer för fem år sedan om hur patienter ska bemötas om de har krav på att exempelvis få en etnisk svensk läkare eller att få slippa manliga läkare.

– Det hade kommit en ny patientlag som i hög grad fokuserade på patienters rätt att välja vårdgivare. Många i personalen tolkade det som en rätt att även välja enskild behandlare. Men med hjälp av jurister slog vi fast att patienter som vill utesluta behandlare med viss hudfärg eller ett visst kön har använt sin rätt att avstå från behandling och i juridisk mening tackat nej till den vård som erbjuds. Detta budskap blev förlösande för många av de anställda, säger Eivor Blomqvist, sekreterare i regionens etikråd, till Dagens samhälle.

Eivor Blomqvist menar att personalen kan behöva öva rollspel inför hur patientkraven ska hanteras.

– Man måste föra samtal i arbetslagen. Vilka situationer kan medarbetarna hamna i? Framför patienter krav i telefon eller öga mot öga med behandlare som de inte vill ha? Personal kan konkret, i rollspel, behöva öva på att bemöta det, säger hon.

Inget nytt problem

Att läkare, vårdpersonal och patienter upplever att de drabbas av rasism och diskriminering är inget nytt fenomen. Senast i våras kom ett stort läkarupprop med över 1000 läkare och läkarstudenter som krävde att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) inför diskriminering som ett särskilt tillsynsområde.

– Vi får gång på gång höra hur patienter och medarbetare tvingas utstå rasism, men ändå har direkta åtgärder uteblivit. Trots att det är en fråga om både patientsäkerhet och arbetsmiljö pratar vi inte om det på läkarprogrammen, förutom Lund där moment om jämlik vård har implementerats, skrev läkarstuderande Kaberi Mitra som startade uppropet, i Läkartidningen.

Forrige artikel Överblick: Blixtevakuering i Kabul och terminsstart för skoldebatten Överblick: Blixtevakuering i Kabul och terminsstart för skoldebatten Næste artikel Överblick: Johansson kritiseras av oppositionen och färre får skriva högskoleprov Överblick: Johansson kritiseras av oppositionen och färre får skriva högskoleprov
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.