Regeringen vill skärpa skyddet för jakten

Den senaste utredningen om jaktlagen lades ner när S-MP regeringen tog över efter Alliansen. Nu har regeringen beslutat om en ny översyn, bland annat ska utredaren överväga om jägares skydd mot jaktsabotage behöver stärkas. “Det är viktigt att jakt kan genomföras utan störningar.“ säger landsbygdsministern. 

Den förra jaktlagsutredningen tillsattes år 2012 och lades ner tre år senare av S-MP-regeringen. Skälen var helt och hållet ekonomiska, sade dåvarande landsbygdsministern Sven-Erik Bucht (S) till Altinget.

Nu tillsätter Tidöregeringen en utredning med samma övergripande uppdrag som förra gången: Att modernisera jaktlagstiftningen.

– Nuvarande jaktlagstiftning från 1987 är svårtillgänglig och systematiken är till viss del otydlig. Regeringen har därför beslutat att en särskild utredare ska göra en översyn av lagstiftningen och jag ser fram emot förslag som kan underlätta för ansvarsfulla jägare att bedriva jakt, säger landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) i ett pressmeddelande.

Skogsstyrelsens ordförande blir utredare

Utredare blir Mats Wiberg, rättschef vid Statens fastighetsverk samt ordförande för Skogsstyrelsens styrelse.

Utredningen ska bland annat ta ställning till om den straffrättsliga regleringen i jaktlagstiftningen och om regleringen av överklagbarhet av beslut behöver ändras. Utredaren ska även föreslå förenklingar för möjligheterna att jaga på allmänt vatten och i Sveriges ekonomiska zon.

Men Mats Wiberg ska också se över om lagstiftningen mot så kallat jaktsabotage behöver skärpas.

– Det är viktigt att jakt kan genomföras utan störningar. Därför vill regeringen inhämta faktaunderlag om förekomsten av jaktsabotage och se om befintlig lagstiftning behöver ändras för att motverka att jägare får jakten saboterad, säger Peter Kullgren.

Deadline för utredningen är 31 augusti 2025.

Kullgrens andra utredning på tema jakt

Det pågår sedan i somras en utredning som ska ta fram ett förslag på en ny jakt- och viltvårdsmyndighet. I dag ligger jakt- och viltfrågorna under Naturvårdsverket. Utredare är Susanna Löfgren.

Den förra jaktlagsutredaren, Håkan Larsson, hann lägga fram två delbetänkandet innan S-MP-regeringen lade ner arbetet. Ett delbetänkande om kameraövervakning och utfodring av vilt samt ett om inrättandet av en jakt- och viltmyndighet. Enligt förslaget skulle den nya myndigheten placeras utanför Stockholm, allra helst i Östersund.

{{toplink}}

Beslutskedja: En moderniserad jaktlagstiftning

25/1
2024
31/8
2025

Forrige artikel Naturvårdsverket: Tufft att klara skötseln av skyddad natur Naturvårdsverket: Tufft att klara skötseln av skyddad natur Næste artikel EU-rivaler ger sig ut på gemensam valturné EU-rivaler ger sig ut på gemensam valturné
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.