Regeringen vill ta bort begränsningar för kärnkraft

Regeringen vill öppna upp i Miljöbalken för att kärnkraft ska få byggas på fler platser än Forsmark, Oskarshamn och Ringhals. Ett förslag skickas nu ut på remiss, meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vid en pressträff på tisdagsmorgonen.

Miljöbalkens begränsningar för kärnkraften ska bort, enligt ett förslag som regeringen nu skickar ut på remiss i tre månader.

– Förslaget innebär att man kan bygga fler reaktorer och på fler ställen än tidigare, säger statsminister Ulf Kristersson vid en pressträff tillsammans med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Dagens restriktioner i Miljöbalken för kärnkraft är en självpålagd begränsning som hindrar innovation i hela landet, enligt statsministern.

– Förslaget ger möjlighet att ansöka om att bygga nya kärnkraftverk på nya platser, något som hittills alltså inte varit möjligt, säger Romina Poumokhatri och fortsätter:

– Vi vill göra det möjligt att bygga kärnkraft där det gör mest nytta för elsystemet.

Enligt Tidöavtalet

Förslaget är en del av Tidöavtalets överenskommelse kring kärnkraft, under rubriken Lagändringar för ny kärnkraft står:

”Förbuden i miljöbalken att tillåta nya reaktorer på andra platser än i dag och ha fler än tio samtidigt i drift tas bort.”

Förslaget går nu ut på en tre månaders remissrunda. Enligt planen ska regeringen presentera en proposition efter sommaren och lagändringarna ska kunna träda i kraft i början av år 2024.

Forrige artikel Lärosätenas skydd av forskningsdata ska granskas av Riksrevisionen Lärosätenas skydd av forskningsdata ska granskas av Riksrevisionen Næste artikel Thand Ringqvist ville inte ha annat uppdrag i partitoppen Thand Ringqvist ville inte ha annat uppdrag i partitoppen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.