Regionerna tar vid för att utrota livmoderhalscancer: ”Nu hänger det på vaccinationsviljan”

Hälften av de unga kvinnor som erbjudits vaccin och screening mot livmoderhalscancer i huvudstaden har nappat. När nu övriga regioner tar vid är vaccinationsviljan den återstående frågan för att utrota cancerformen till 2027. ”Än så länge uppfattar vi att intresset är stort”, säger Birgitta Segeblad i Region Uppsala.

Det har gått ett år sedan Karolinska institutet inledde en pilotstudie i Stockholm och på Gotland där kvinnor födda mellan 1994 och 1999 erbjuds vaccination mot nio olika typer av humant papillomvirus (HPV).

Nu rullas projektet ut i resterande delar av landet för att på sikt utrota livmoderhalscancer helt. Alla regioner har uppmanats delta i arbetet, men de regionala processerna skiljer sig åt.

– De har haft lite olika fart, vissa börjar direkt och andra tänker lite mer. Men alla har ett politiskt beslut på att de ska göra det här, säger forskningsledare Joakim Dillner till Altinget.

Med start förra veckan erbjuder Region Uppsala nu unga kvinnor möjligheten till vaccin och screening. 

– Hittills har de tjugo barnmorskemottagningar som erbjuder vaccination fått i runda slängar mellan 10–30 bokningar var, säger Birgitta Segeblad, mödrahälsovårdsöverläkare vid Akademiska sjukhuset.

Vaccinationen genomförs på barnmorskemottagningar och de kvinnor som valt att delta i studie får hem ett provtagningskit för att testa sig mot HPV.

Utöver vaccinationsprogrammet för alla barn i årskurs fem och ett screeningprogram för kvinnor ska detta vara den sista pusselbiten för att få bukt på HPV-infektionen, menar Joakim Dillner.

Förutom Region Uppsala är flera regioner i startgroparna för att dra igång projektet.

Har regionerna de förutsättningar som krävs?

– Ja. Det viktigaste är att alla har en attityd av att de kan och vill göra det här, och att man vill göra det nu. Finns den attityden så är det ingenting som saknas.

För den administration och organisation som behövs kan ett nationellt samordningskontor på Karolinska institutet hjälpa till med en del, i synnerhet för mindre regioner.

Utmaning att nå ut

Joakim Dillner är professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet och har forskat om HPV i över trettio år. 

Han ser att alla förutsättningar finns för att utrota viruset men att det utan särskilda insatser kan ta uppåt 50 år, något som nu alltså i stället kan vara möjligt betydligt fortare – redan till 2027.

– Vi har uppskattat det till sex år och började 2021, säger Dillner.

Men för att det ska bli verklighet krävs det att de unga kvinnor som erbjuds vaccin, totalt över 350 000, också vill delta. 

– Det är den frågan som återstår, säger Dillner som berättar att 26 000 personer hittills nappat på erbjudandet i Region Stockholm.

– Det är 35 procent. Vi behöver hänga i så vi får ungefär dubbelt så många. För att vi ska se en utsläckning av viruset i samhället behöver 70 procent av kvinnorna delta. Det är ganska många, men det var väsentligt fler som tog covidvacciner och det borde egentligen vara lika angeläget.

Joakim Dillner funderar nu kring hur man kan nå ut bättre.

Det huvudsakliga sättet som personer i dag erbjuds vaccination är genom personliga brev hem i brevlådan. Var tredje nappar.

– Vi kunde nog ha satsat lite mer på allmän information och kommunikation. Men det är inte så lätt att göra en större mediekampanj kring det här, säger han.

Birgitta Segeblad, ansvarig för projektets genomförande i Uppsala, verkar dock ännu inte se någon oro.

– Än så länge uppfattar vi att intresset är stort.

Forrige artikel Parlamentsassistent tar över SD-mandat: ”Det går inte att lura mig” Parlamentsassistent tar över SD-mandat: ”Det går inte att lura mig” Næste artikel Överblick: MP toppar laget och Stockholm går mot mittenstyre Överblick: MP toppar laget och Stockholm går mot mittenstyre
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.