Replik: Klagomålen visar att Arbetsförmedlingens kontroll fungerar

Att det finns och har funnits brister i tjänsten Steg till arbete beklagar vi, och vi har själva uppmärksammat många av dem och arbetat löpande för att åtgärda dem. Det skriver Tove Elvelid, verksamhetsområdeschef Arbetsförmedlingen, i en replik.

Af Tove Elvelid
Verksamhetsområdeschef Arbetsförmedlingen

I ett debattinlägg skriver Ida Kåhlin, förbundsordförande Sveriges arbetsterapeuter, om oron bland arbetsterapeuter som arbetar inom Arbetsförmedlingens tjänst steg till arbete.

Altingets gratis nyhetsbrev

1300 klagomål

Steg till arbete är en ny och komplex tjänst, den första som kombinerar matchning med arbetslivsinriktad rehabilitering. Målgruppen är arbetssökande med behov av extra stöd och rehabilitering. Att det finns och har funnits brister i tjänsten beklagar vi, och vi har själva uppmärksammat många av dem och arbetat löpande för att åtgärda dem.

{{toplink}}

Under de snart nio månader som steg till arbete varit igång har vi hanterat omkring 1300 klagomål. Över nittio procent av dessa kommer via vår egen personal: ett kvitto på att vår kontroll fungerar. Kontrollerna har lett att vi fått till stånd rättelser hos leverantörer som inte levt upp till avtalet. I de fall bristerna inte har åtgärdats har vi delat ut viten, och i enstaka fall stoppat nya anvisningar. Vi har också lagt ännu större vikt vid kvaliteten i omgång två av upphandlingen, för de leverantörer som startade sin leverans i januari i år.

Välfärdsbrottsligheten måste bekämpas

Målgruppen för steg till arbete är personer med stort behov av stöd, och därför hade vi höga ambitionsnivåer när vi gjorde upphandlingen, till exempel att det skulle finnas legitimerade arbetsterapeuter. Självklart lyssnar vi på kritiken och utvärderar vad som kan förbättras i kommande avtal. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att arbetsmiljöansvaret ligger hos arbetsgivaren, i det här fallet de upphandlade leverantörer. Vårt ansvar är att följa upp att dessa levererar det stöd till deltagarna som utlovas i avtalet.

Under våren har vi haft en dialog med Sveriges arbetsterapeuter om förutsättningarna för steg till arbete, och den kommer att fortsätta. Vi är också helt eniga med Ida Kåhlin om att välfärdsbrottsligheten ska bekämpas med alla tillgängliga medel. Här har vi som upphandlande myndighet ett stort ansvar, och vi samarbetar med andra aktörer i de nätverk som arbetar med frågorna.

Forrige artikel SD: Första steget för att renodla Trafikverket SD: Första steget för att renodla Trafikverket Næste artikel Kompetensförsörjning börjar redan i grundskolan Kompetensförsörjning börjar redan i grundskolan
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.