Replik: Vad vill egentligen Liberalerna med vården?

Amelie Tarschys Ingre (L) radar upp sina egna misslyckanden, och förordar samtidigt den stora satsning på primärvården som Vänsterpartiet har förhandlat fram i Region Stockholm. Vi kan inte annat än att tacka för stödet, skriver Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd, i en replik.

Det finns en bred samsyn i sjukvårdspolitiken att vårdcentralerna måste få en större del av budgetkakan. Fler svenskar ska få fast läkarkontakt, och varje läkare ska få ansvar för ett färre antal patienter. Det skulle både minska dödligheten generellt och lätta trycket på den överbelastade akutsjukvården. Vänsterpartiet vill gå den här vägen och det vill uppenbarligen även Liberalerna.

Sjukvården har fragmentiserats

Amelie Tarschys Ingres parti har fram till nyligen suttit i majoritet i Region Stockholm i 16 år. Men de har inte tagit tag i primärvården utan har med all kraft satsat på ytterligare privatisering och splittring av den offentliga sjukvården. I stället för att satsa på primärvården, som man nu säger sig vilja göra, har Liberalerna infört en ny vårdnivå mellan vårdcentralerna och akutsjukhusen: närakuterna. Det har fragmentiserat sjukvården ytterligare, patienter har svårt att veta var man ska vända sig och närakuterna bidrar till den hänvisningscirkus som vården är i dag. Resurserna som läggs på närakuterna hade gjort mycket större nytta på vårdcentralerna.

{{toplink}}

Tarschys Ingre radar i sin debattartikel upp flera problem i vården i vad som närmast kan beskrivas som en inventering av den tidigare majoritetens politiska misslyckanden. Bristen på praktikplatser för läkare har länge varit en flaskhals som bidrar till personalbristen i sjukvården, inte minst när det gäller de allmänläkare som behövs för att bygga ut primärvården. Men när L suttit vid makten har de politiska lösningarna på de här problemen lyst med sin frånvaro.

”Magstarkt påstående”

Liberalerna menar också att läkare på privata vårdcentraler är mer nöjda än sina kollegor på regionens egna vårdcentraler, och att vi har mycket att lära av de privata vårdbolagen. Ett magstarkt påstående, med tanke på att samma bolag tack vare den fria etableringsrätten bara öppnar sina vårdcentraler i länets rikaste och friskaste delar, där vinstfrukten hänger lägst.

Vänsterpartiet är sedan valet förra året samarbetsparti till det nya S-ledda styret i Region Stockholm. Vi har gått från ord till handling och förhandlat fram en rad reformer som på riktigt är de första stegen mot en stärkt primärvård. En handlingsplan för hur vi ska nå 1100 invånare per allmänläkare arbetas i detta nu fram, likaså en plan för hur primärvårdens andel av sjukvårdsbudgeten ska öka år för år. Vi välkomnar att Liberalerna tycks vara med på tåget, svårbegripliga debattinlägg till trots.

Forrige artikel Nordisk forskning kan underlätta omställningen Nordisk forskning kan underlätta omställningen Næste artikel Den socialdemokratiska arrogansen skadar samhällsdebatten Den socialdemokratiska arrogansen skadar samhällsdebatten
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.