RF försiktigt optimistiskt efter möte med Trafikverket om vägfrågan

Under måndagen träffade Riksidrottsförbundet (RF) Trafikverkets ledning om turerna kring tillämpningen av regler vid arrangemang på statliga vägar. ”Det här ska inte kosta civilsamhället mer pengar. Punkt”, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.

Det var de fyra högsta cheferna på Trafikverket, inklusive gd Roberto Maiorana och överdirektör Francisca Ramsberg, som mötte en delegation från Riksidrottsförbundet. Anledningen var de problem som har uppstått för idrottsrörelsen, och andra delar av civilsamhället, när Trafikverket har skärpt tillämpningen av regelverket för arrangemang på statliga vägar. Sedan årsskiftet får ideella organisationer inte längre skylta och dirigera om, däremot ska de betala för när Trafikverket eller av dem anlitade entreprenörer utför uppgiften.

{{toplink}}

Den förra S-regeringen gav den 1 september förra året Trafikverket i uppdrag att utreda hur man kan förenkla regelverk och arbetssätt för föreningarna. Myndigheten ska senast den sista mars redovisa uppdraget till regeringen.

– Det blev ett bra samtal och en rejäl diskussion. När de ställde upp så mangrant så kändes det som att de ville lyssna på vad vi säger. Jag fick intrycket att de kommer att lämna in det här inom den närmaste veckan, säger Björn Eriksson till Altinget.

Kräver avgiftsfritt

Han vill inte spekulera i vad Trafikverket kommer att landa i gällande regeringsuppdraget. Men utgångspunkten är densamma som tidigare.

– Vi kan inte godta något som innebär att det här ska fortsätta. Det ska vara avgiftsfritt från 2023 och framåt, säger Björn Eriksson.

Trafikverkets presschef Bengt Olsson säger till Altinget att det var ett bra samtal.

– Vi förstår var parterna står och varför. Vad det kommer innebära i slutändan får vi återkomma till när vi har lämnat över förslaget till regeringen.

Forrige artikel Tillståndsregler för industrin upprör: ”Får nog flytta till Sevilla” Tillståndsregler för industrin upprör: ”Får nog flytta till Sevilla” Næste artikel Moderaterna tillsätter internutredning efter uppgifter om röstköp Moderaterna tillsätter internutredning efter uppgifter om röstköp
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.