RF, Fryshuset och Studieförbunden: ”Internmoms är godtyckligt och orättvist”

Trots att det finns en stor och bred enighet att den ideella sektorn ska vara momsbefriad har frågan om internmomsen dragits i långbänk. Det skriver Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet, Johan Oljeqvist, vd Fryshuset, och David Samuelsson, generalsekreterare Studieförbunden.

Af Björn Eriksson, Johan Oljeqvist och David Samuelsson
Ordförande Riksidrottsförbundet, vd Fryshuset respektive generalsekreterare Studieförbunden

Sverige, vi har ett valresultat. Den nya riksdagen har nu tagit plats på Helgeandsholmen och en ny regering är på väg att flytta in i Rosenbad. Vi vill gratulera er alla – ni är nu folkvalda. Eftersom all offentlig makt utgår från folket bär ni ett särskilt ansvar. Därför vill vi passa på att påminna er om något viktigt som era företrädare fattade beslut om.

Beslut i full enighet

Den 20 april i år fattade riksdagen, i full enighet, beslut om att snabbutreda ett avskaffande av den så kallade internmomsen. Denna godtyckliga och orättvisa skatt har länge lagt krokben för civilsamhället. Pengar som i stället för att dras in till statskassan hade kunnat gå till knattefotboll, bokcirklar eller andra värdefulla mötesplatser.

Så här fungerar det. En organisation är en enda juridisk person i hela landet. Rikskansliet hjälper till med administrativa uppgifter och de regionala avdelningarna och de lokala föreningarna eller avdelningarna betalar för det. Eftersom organisationen är momsbefriad betalar de ingen moms för detta. I en annan organisation är däremot varje region en egen juridisk person. När regionen nu tar hjälp med exakt samma administrativa uppgifter som ovan av riksorganisationen så räknas det vips som en transaktion på en kommersiell marknad och man tvingas betala moms. Det blir som i ett trollslag 25 procent dyrare. Detta fenomen kallar vi internmoms.

Ideell verksamhet ställs in

Internmoms är godtyckligt och orättvist och kostar civilsamhällets organisationer miljoner och åter miljoner varje år. För staten är det en mycket liten summa, men för den som arrangerar fotbollsträning, loppmarknad eller studiecirklar är den stor och skadlig. Som den senaste lägesrapporten från regeringens samrådsorgan NOD visar går det att mäta effekterna av internmomsen i inställd ideell verksamhet eller försämrad kvalitet. Dessutom gör den det svårare att rekrytera ideella ledare. Effekterna skär sig mot de höga förväntningarna som finns på våra organisationer.

Därför var det mycket glädjande att riksdagen kunde fatta beslut om att snabbutreda ett avskaffande av internmomsen i full enighet från höger till vänster. Trots denna enighet valde den förra regeringen att lägga beslutet i finansministerns byrålåda, där det nu samlar damm. Den skyndsamma utredning som Riksdagen beställde har inte påbörjats än.

Några partier har särskild anledning att vara upprörda över den förra regeringens brist på agerande. Tillsammans med oss har Vänsterpartiet, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna kämpat och tagit olika initiativ för att riksdagens tillkännagivande skulle bli av. Nu är det den nya riksdagens och regeringens tur att se till att detta blir verkstad.

Civilsamhället lever i limbo

Så länge internmomsen finns kvar lever civilsamhällets organisationer i limbo. Vi befinner oss nu i en situation där våra insatser behövs mer än på mycket länge. Vi finns i första linjen när det gäller att möta de människor som flyr från Ukraina, med hjälp, samtal, mötesplatser och svenska från dag ett. En mer meningsfull tillvaro för dem som kommer hit och även för dem som engagerar sig.

Trots att det finns en stor och bred enighet att den ideella sektorn ska vara momsbefriad har frågan om internmomsen dragits i långbänk. Flera tunga aktörer inom civilsamhället har drivit frågan under många år utan att det hänt något. Därför vill vi uppmana den tillträdande regeringen – kom ihåg vad riksdagen har beslutat. Avskaffa internmomsen nu.

Forrige artikel Friskolornas riksförbund: Skolans viktigaste problem har ignorerats alldeles för länge Friskolornas riksförbund: Skolans viktigaste problem har ignorerats alldeles för länge Næste artikel Bättre hälsodata kan öka tillgången till effektiva läkemedel Bättre hälsodata kan öka tillgången till effektiva läkemedel
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.