Right Livelihood-priset utdelat

Agronomer, människorättsförsvarare och lantbrukare får årets Right Livelihood pris. 

Tre priser på en miljon vardera tilldelades i år. 

Fängslade människorättsförsvararna Abdullah al-Hamid, Mohammad Fahad al-Qahtani och Waleed Abu al-Khair från Saudiarabien får pris “för sina visionära och modiga ansträngningar för att reformera det totalitära politiska systemet i Saudiarabien, med utgångspunkt i universella mänskliga rättigheter”

Lantbrukaren Yacouba Sawadogo från Burkina Faso får priset “för att han förvandlar karga landskap till skog och visar hur lantbrukare kan göra jorden bördig genom att använda lokalbefolkningens kunskaper på ett innovativt sätt.”

Agronomen Tony Rinaudo från Australien får priset “för att han i stor skala visar hur torrmarker kan fås att grönska med minimala resurser, vilket förbättrar livsvillkoren för miljontals människor”.

– Pristagarnas banbrytande arbete för demokrati, ansvarsutkrävande och för att återställa skövlade marker skapar hopp och förtjänar att uppmärksammas världen över. I en tid av alarmerande miljöförstöring och bristande politiskt ledarskap visar de att en annan framtid är möjlig, säger Ole von Uexkull, chef för Right Livelihood-stiftelsen i ett pressmeddelande. 

 

Forrige artikel Selimovic (L) ställer inte upp för omval i EU-parlamentet Næste artikel Liberal avsäger sig riksdagsplats
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.