Riksdagens egna Lex Lilla hjärtat: Barnets bästa skrivs in i lagen

Barnets bästa föreslås bli eget rekvisit när det kommer till LVU. Samtidigt föreslås det att flyttningsförbud inte ska finnas inom LVU – tvärtemot regeringens utredning. 

Socialutskottet tillsatte innan sommaren förra året en egen utredning med anledning av Lex Lilla hjärtat. Lotten föll på Anders Hagsgård, hovrättspresident, som för några år sedan utredde hur Barnkonventionen kunde bli svensk lag.

Nu presenterar han sin utredning om hur barnets bästa kan bli ett eget rekvisit i Lagen om vård av unga (LVU). Förslaget innebär att prövningen om vården ska upphöra sker i två steg.

I första steget prövas det om förhållandena som ledde till LVU kvarstår. I andra steget prövas det om det finns en risk för att ett barns hälsa eller utveckling allvarligt skadas genom att vården upphör. Då ska det som bedöms vara barnets bästa vara avgörande.

– Om det finns en risk att barnets utveckling allvarligt skadas, då ska LVU:n fortsätta, säger Anders Hagsgård till Altinget.

Detta innebär att vården kan fortsätta på en annan grund än innan, därför lämnas också ett förslag om att det ska fattas genom ett särskilt beslut av socialnämnden. Det beslutet ska sedan underställas förvaltningsrätten.

Motargument

Ett argument mot att införa barnets bästa som ett eget rekvisit har varit att det är orättssäkert med ett subjektivt ord. Men Hagsgård menar att argumentet inte håller.

– Så där är det med all juridik. Det är individuella bedömningar, då är det viktigt att man har ett objektivt förfarande. Alltså vad man ska ta med i en bedömning. Jag har räknat upp ett antal parametrar som vi tycker att de här sakerna ska man titta på när man gör den här bedömningen, säger Hagsgård.

Hur kommer dessa förslag påverka socialnämndernas arbete?

– Arbetsmässigt är det inte så stora skillnader, men man får andra möjligheter att arbeta på ett transparent sätt. Det blir också mycket tydligare för föräldrar när LVU:n fortsätter, om det handlar om föräldrarnas brister eller barnens bästa, svarar Hagsgård.

Förbud flyttas

Hagsgård föreslår också att flyttningsförbudet flyttas från LVU till socialtjänstlagen.

– All den prövningen ryms inom vårt förslag om fortsatt LVU med hänsyn till barnets bästa. Det finns inget utrymme kvar för att ha ett flyttningsförbud, säger Anders Hagsgård.

– Där det finns ett behov av flyttningsförbud är i socialtjänstlagen. Har man haft en frivillig placering där föräldrarna plötsligt vill ha hem barnet, och man kommer fram till att det inte vore bra. Då kan socialnämnden begära att få ett flyttningsförbud.

I dag finns möjligheten att göra hemtagningsbegäran av vårdnadshavare hur ofta de vill. Det är en begäran om att LVU ska upphöra, som socialnämnden måste utreda varje gång. Nu föreslås det begränsas så att nämnden endast behöver pröva det var sjätte månad.

Beslut efter valet

En lista på 80 remissinstanser har tagits fram som nu kommer få säga sitt om utredningens förslag.

Regeringens egna förslag ur Lex Lilla hjärtat kommer att lämnas till riksdagen under våren. Anders Hagsgård ser att hans förslag inte motsätter sig regeringens, förutom i avseendet om flyttningsförbud.

Beslut om riksdagens utredning kommer dock inte kunna tas förrän i höst efter valet.

Risk för ryckighet

Pia Steensland (KD), ledamot i socialutskottet, var del av den arbetsgrupp som skrev direktiven till utredningen. Hon är glad över att utskottet kunnat driva en egen lagstiftningsprocess på sidan om regeringen. Men hon är inte övertygad om att de två utredningarna kan gå hand i hand.

– Det finns motsättningar. Det handlar om flyttningsförbudet. Vi måste titta på hur vi ska konkret ska hantera det. Propositionen har inte kommit ännu, så vi vet inte hur regeringen kommer hantera den frågan. Vi måste se till helheten så det inte blir en ryckighet ute i verksamheterna när man har två olika ikraftträdande som sker vid två olika tidpunkter, säger hon till Altinget.

Beslutskedja: Barnets bästa när vård enligt LVU upphör - Lex Lilla hjärtat

17/3
2020
29/4
2020
30/4
2020
25/6
2020
11/3
2021
11/3
2021
12/3
2021
11/6
2021
15/6
2021
22/6
2021
23/6
2021
3/2
2022
9/2
2022
2/3
2022
22/3
2022
30/3
2022
20/4
2022
19/5
2022
31/5
2022

Forrige artikel VA-förslag har potential att passera riksdagen VA-förslag har potential att passera riksdagen Næste artikel Pressträff med socialministern om sjukvårdsinsatser kopplat till Ukraina Pressträff med socialministern om sjukvårdsinsatser kopplat till Ukraina
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.