Riksdagsledamöterna får mer i plånboken

Politikerna i Sveriges riksdag tjänar över 70 000 kronor i månaden. Nu höjs arvodet ytterligare. Problematiskt, beklagligt och stötande, tycker Vänsterpartiets Jessica Wetterling.

Det är Riksdagens arvodesnämnd som bestämmer arvoden för riksdagens 349 ledamöter och nu beslutat om en höjning.

Nämnden säger sig ha beaktat 2022 års löneökningar och det osäkra ekonomiska läget, och då kommit fram till en tvåprocentig ökning som ska gälla retroaktivt från och med den 1 januari 2023. 

Riksdagsledamöternas arvode hamnar därmed på 73 000 kronor i månaden, före skatt.

– Arvodet kommer numera bli nästan dubbelt så högt som medellönen i landet. Det var stötande att arvodena höjdes under pandemin och det är minst lika stötande nu i dessa tider när många kämpar med att kunna ställa mat på bordet och att parera de utmaningar som höjda elpriser och räntor skapar för väldigt många, säger Jessica Wetterling, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, till Altinget.

Vänsterpartiet har i många år drivit på för sänkta arvoden. De egna ledamöter betalar in en del av sitt arvode till partiet. 2022 behöll ledamöterna 31 950 kronor efter skatt. 

Att ledamöternas arvoden nu höjs igen är enligt Wetterling en felaktig prioritering.

– Det kommer leda till att vi riksdagsledamöter, mer än tidigare, lever i samhället med andra levnadsvillkor och förutsättningar än de vi representerar. Det är givetvis problematiskt och beklagligt men också stötande. Riksdagsledamöter är verkligen inte en grupp i samhället som i denna ekonomiskt svåra tid behöver en ekonomisk förstärkning.

Talmannens statsministerlön 

Utöver de 73 000 kronorna tillkommer för den ledamot som är ordförande i ett utskott ytterligare 20 procent, och vice ordföranden får ett tillägg på 15 procent.

Riksdagens vice talmän får ett 30-procentigt tillägg, medan talmannen tjänar hela 184 000 kronor i månaden. Lika mycket som statsministern.

{{toplink}}

Forrige artikel Regeringens historiska tapp: ”Riktigt dålig start” Regeringens historiska tapp: ”Riktigt dålig start” Næste artikel Trafikverkets generaldirektör om tågplaneringen: Tveksam om vi lyckas Trafikverkets generaldirektör om tågplaneringen: Tveksam om vi lyckas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.