Riksrevisionen: Tveksamt att stärka krisberedskap med projektbidrag

Varje år fördelar MSB en halv miljard till projekt som ska stärka krisberedskapen och det civila försvaret. Men Riksrevisionen varnar för att projektpengarna riskerar att gå till att finansiera myndigheternas ordinarie verksamhet.

Myndigheten för samhällsskydd i beredskap fördelar årligen en halv miljard kronor till olika myndighetsprojekt som ska förstärka krisberedskapen och det civila försvaret. Men det finns en risk för att projektbidragen går till myndigheternas ordinarie krisberedskapsarbete, som ska finansieras via deras ordinarie anslag. Den slutsatsen drar Riksrevisionen i en granskningsrapport.

– Det finns tecken på att många myndigheter huvudsakligen finansierar sitt krisberedskapsarbete med hjälp av projektbidrag. Så är inte systemet tänkt att fungera. Om regeringen vill fortsätta att använda tillfälliga projektbidrag bör den överväga att göra förändringar, säger Mikael Halápi, chef för Riksrevisionens avdelning för effektivitetsrevision, i ett pressmeddelande.

MSB ger pengar till MSB

Riksrevisionen rekommenderar regeringen att vidta ett antal åtgärder, bland annat att försäkra sig om att alla myndigheter har tillräcklig finansiering för sitt grundläggande beredskapsarbete.

Riksrevisionen ifrågasätter också att MSB fördelar medel från anslaget till projekt på den egna myndigheten och anser att regeringen bör ta ställning till det lämpliga i detta.

Till MSB riktar Riksrevisionen en rekommendation att utveckla uppföljningen av de olika myndighetsprojekten samt öka transparensen i besluten om bidrag.

Forrige artikel Överblick: Hallengren förhörs i KU och Federley hoppar av kyrkoval Överblick: Hallengren förhörs i KU och Federley hoppar av kyrkoval Næste artikel Överblick: Vaccinationsbevis, ljusare höst i ekonomin och KD gör vårdutspel Överblick: Vaccinationsbevis, ljusare höst i ekonomin och KD gör vårdutspel
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.