SD avfärdar kritiken: Klimatrapporten har begränsat värde

Regeringen bråkar om klimatpolitiken inför öppen ridå och Klimatpolitiska rådets rapport bekräftar att de inte levererar, anser Socialdemokraterna. Men rådets tunga kritik avfärdas av SD:s Martin Kinnunen.

Det var ont om beröm när Klimatpolitiska rådet, under ledning av ordförande Cecilia Hermansson, på onsdagsmorgonen presenterade sin årliga granskning av klimatpolitiken. För oppositionen innebär rapporten bekräftelse av den kritik man har mot regeringens beslut på det klimatpolitiska området.

Elin Söderberg är klimatpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hon pekar på det som är granskningens, enligt henne, viktigaste slutsats.

– Det stora är att vi nu ser ökade utsläpp till följd av ändrad politik för första gången på två decennier. Det framhåller rådet, att även om utsläppen ökat tidigare, så är det första gången som det sker till följd av förändrad politik, säger hon till Altinget.

Att som klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) hänvisa till kommande åtgärder i den klimatpolitiska handlingsplanen som Tidöregeringen ska leverera i höst håller inte, enligt Elin Söderberg.

– Det rimliga vore att man inte genomför några reformer som ökar utsläppen, innan man har en klimatpolitik på plats, säger hon.

{{toplink}}

 

M: Dålig politik kan inte ligga kvar

Men från regeringspartiet Moderaterna avfärdar man Elin Söderbergs resonemang. Det går inte att låta dålig politik ligga kvar, enligt Helena Storckenfeldt (M), ledamot i miljö- och jordbruksutskottet, som anser att förra regeringen prioriterade fel som förlitade sig i så pass stor utsträckning till reduktionsplikten.

– Jag är väldigt trygg med att den klimatpolitiska handlingsplanen levererar, säger hon och fortsätter:

– Kritiken kommer lite för tidigt, det är för tidigt att döma ut regeringens klimatpolitik.

Men det finns delar av rådets granskning som såväl regeringen som Moderaterna kan ta med i sitt arbete, enligt Storckenfeldt. Hon betonar också att Moderaterna skriver under på Klimatpolitiska rådets utgångspunkt.

– Vi delar bilden av att det är bråttom och att vi behöver öka tempot, säger hon.

Altingets gratis nyhetsbrev

SD: Rådets uppdrag för snävt

En som däremot inte vill ge rapporten någon större betydelse är Martin Kinnunen, miljö- och klimatpolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

– Rapporten har ett begränsat värde. Det är ingen kritik mot deras arbete, utan rådet gör det uppdrag som riksdagen har givit dem. Problemet är att Klimatpolitiska rådets uppdrag är snävt, de tittar på de svenska utsläppen kopplat mot de nationella klimatpolitiska målen, inte hur man kan göra något skillnad globalt, säger han till Altinget.

Enligt Martin Kinnunen är Klimatpolitiska rådets inställning dessutom förutsägbar.

– Fler åtgärder är alltid bra och det är dåligt om det försvinner något, men man har ingen reflektion kring effektivitet. Men om man tittar på den politik som försvinner så handlar det om utsläpp till ett extremt högt pris, säger han och lyfter den borttagna bonusen för miljöbilar som exempel.

Frågan om det inte är politiskt opedagogiskt av Tidöpartierna att inleda med att stryka klimatpolitiska åtgärder, innan man har några egna reformer och förslag, tycker han inte är SD:s uppgift att svara på.

– Man får fråga regeringens ministrar om det är en smart strategi att vänta med att ge svar om klimatpolitiken till hösten, säger han.

S: Verkar inte veta vad man vill

Anna-Caren Sätherberg, Socialdemokraternas miljöpolitiska talesperson, säger att Klimatpolitiska rådets slutsatser inte är särskilt förvånande. Hon lyfter fram att både IPCC och Klimatpolitiska rådet pekar på att det är bråttom med klimatarbetet, något hon undrar om det har nått fram till Tidöpartierna.

– Regeringen såsar på och har bråk om klimatpolitiken för öppen ridå. Istället för att leverera klimatpolitik, så utspelar sig en öppen konflikt för allmänheten att se, säger hon och fortsätter:

– Vi satte en stark kurs framåt. Det hände massor. Vad vi kan se så har regeringen inte tillfört någonting. Det verkar inte finnas en idé om vad man vill. Man har anammat en del av vår politik, man har sänkt budgeten och man har inte tagit tag i regleringen, trots att man har förslag som ligger färdiga och remissbehandlade, säger Sätherberg och syftar på de utredningsförslag om bland annat ändrade miljötillståndsprocesser som tidigare regeringen tog fram.

Socialdemokraterna har inlett sitt arbete med politikutveckling inför valet 2026 och rådets rapport kommer utgöra ett av underlagen, enligt Sätherberg, inte minst avsnitten om vikten av en rättvis klimatomställning.

MP: Tungt ansvar på Liberalerna

MP:s Elin Söderberg anser att rapporten understryker klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris stora ansvar att föra klimatpolitiken i rätt riktning.

– Det är djupt olyckligt att Liberalerna valde att sätta sig i ett samarbete med partier som för en politik som ökar utsläppen. Eftersom Liberalerna har gjort det aktiva valet, så vilar ett tungt ansvar på klimat- och miljöministern, säger hon.

Forrige artikel Språkkrav för omsorgspersonal ska utredas Språkkrav för omsorgspersonal ska utredas Næste artikel Tredubbling av amorteringslättnader sedan i höstas Tredubbling av amorteringslättnader sedan i höstas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.