Språkkrav för omsorgspersonal ska utredas

Kommunernas språktester för peronal i äldreomsorgen räcker inte. Nu går regeringen och Sverigedemokraterna vidare med en utredning om språkkrav. 

Utredningen, som finns med i Tidöavtalet, ska ta fram förslag på hur krav på kunskaper i svenska språket för personal i äldreomsorgen kan regleras i lag, motsvarande de krav som redan finns för legitimationsyrken inom den kommunala hälso- och sjukvården.

– Det är viktigt att vi går fram med detta för hela landet, så att det inte är skillnad mellan vilken kommun du bor i, säger äldreminister Anna Tenje (M) till Altinget.

Flera kommuner har redan infört språktester, men Sverigedemokraternas socialpolitiska talesperson Linda Lindberg tycker att det är viktigt att det blir ett lagkrav. 

– Vi vet att det finns en del kommuner som arbetar med språktester på olika nivåer, men att vi säkerställer att vi har goda språkkunskaper inom äldreomsorgen är grundläggande, säger hon.

Utredningen ska titta på vilka yrkesgrupper som skulle kunna omfattas av språkkrav och på vilken nivå språket ska vara för undersköterskor och vårdbiträden. Språkkrav skulle också kunna omfatta annan servicepersonal som till exempel vaktmästare eller lokalvårdare. 

Utredningen ska vara klar i september 2024.

{{toplink}}

 

 

 

 

Forrige artikel Ex-statssekreterare blir klimatgeneral i Stockholm Ex-statssekreterare blir klimatgeneral i Stockholm Næste artikel SD avfärdar kritiken: Klimatrapporten har begränsat värde SD avfärdar kritiken: Klimatrapporten har begränsat värde
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.