Ex-statssekreterare blir klimatgeneral i Stockholm

Annika Jacobson är Stockholms nya klimatgeneral, enligt DN. Hennes uppdrag är att bidra till konkreta och tydliga resultat i stadens klimatarbete.

Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) är mycket nöjd med rekryteringen.

– Det är en kraftfull förstärkning – och det behövs. Vi har ett tufft mål, att Stockholm ska vara klimatpositivt till 2030, säger hon till Dagens Nyheter.

Annika Jacobsons tjänst som klimatgeneral är opolitisk, men hon kommer närmast från jobbet som statssekreterare hos tidigare miljöminister Per Bolund (MP). Jacobson har också arbetat som stabschef hos Bolunds företrädare Isabella Lövin (MP).

Jacobson har en bakgrund inom civilsamhället. Mellan åren 2012 och 2016 var hon chef för Greenpeace Sverige. Hennes roll i civila olydnadsaktioner mot kärnkraftverk, genom intrång, blev uppmärksammat och omdebatterat när hon utsågs till stabschef i miljödepartementet.

Vill jobba med el och avfall

Annika Jacobson har en idé om vilka områden hon vill koncentrera sig på i jobbet som huvudstadens klimatgeneral.

– Jag hoppas kunna stärka den centrala styrningen och uppföljningen och bidra till arbetet i utsläppstunga sektorer, som bland annat transporter, el- och fjärrvärme och avfallshantering, säger hon till Dagens Nyheter.

Forrige artikel Myndighet ska granska Moderaternas valsatsning Myndighet ska granska Moderaternas valsatsning Næste artikel Språkkrav för omsorgspersonal ska utredas Språkkrav för omsorgspersonal ska utredas
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.