S och C kräver klimatbesked från regeringen

Regeringen ska redovisa bärande delar i klimathandlingsplanen och åtgärder för minskade utsläpp här och nu, kräver S och C. Nu hoppas de på stöd i riksdagen inte bara från övriga oppositionen utan även från regeringspartiernas ledamöter.

I förra veckan presenterade Klimatpolitiska rådet sin årliga rapport där de slog fast att Kristerssonregeringens politik är otillräcklig för att nå klimatmålen. Det är för tidigt att döma ut regeringens klimatpolitik, sade Moderaternas Helena Storckenfeldt till Altinget då. 

Hon är ledamot i miljö- och jordbruksutskottet där Socialdemokraterna och Centerpartiet nu gör gemensam sak och lägger fram ett utskottsinitiativ som de hoppas att fler ställer sig bakom.

  • Regeringen ska omgående redovisa de bärande delarna i den klimathandlingsplan som ska presenteras i höst, för att nå de mål som är uppsatta till 2030 och 2045. 
  • Regeringen ska också redovisa reformer som minskar utsläppen här och nu för att nå målen.

– Det är bråttom. Nu handlar det också om företag som just nu funderar på om de ska trycka grönt ljus för en investering, avvakta eller, ännu värre, välja att investera i ett annat land, säger Magdalena Andersson (S) till Altinget.

Gemensamt initiativ

Utskottsinitiativet presenteras på en första gemensam pressträff med Magdalena Andersson och Centerpartiets nya partiledare Muharrem Demirok.

Hade ni inte satt större press på regeringen om ni gått fram alla fyra oppositionspartier?

– Alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, har stått bakom klimatmålen och vi har samarbetat brett i riksdagen om de här frågorna. Jag utgår från att det är många som är intresserade av att höra regeringens plan för hur vi ska nå målen, säger Magdalena Andersson.

Muharrem Demirok (C) hoppas inte bara att fler partier ställer sig bakom initiativet, utan att initiativet får stöd även över partigränserna.

– Det är en stor majoritet av riksdagsledamöterna i kammaren som har ställt sig bakom de svenska klimatmålen och som delar vår oro kring utvecklingen som sker, säger han till Altinget.

Ni söker stöd även från regeringspartiernas ledamöter?

– Ja, man sitter ju på ett personligt mandat och jag tror att de är lika nyfikna som vi på hur regeringens politik faktiskt ser ut. Ingenting av det vi ser går mot att Sverige ska nå klimatmålen och nu ser vi också en konflikt inför öppen ridå om att kanske frångå målen.

– Det är oerhört viktigt även för svenska folket och näringslivet att se att regeringen har en plan. Finns det några klimatmål kvar? Har vi en långsiktig energipolitik överhuvudtaget, och hur tänker sig regeringen att man ska nå de klimatmål som man satt upp?

{{toplink}}

Om utskottet ställer sig bakom initiativet från S och C ska regeringen alltså redovisa sin plan för utsläppsminskningar framöver. Partierna vill även att energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) kommer till utskotten för att redogöra för regeringens åtgärder. 

– Att regeringen bjuder in till breda politiska samtal kring den svenska energipolitiken för den är avgörande i omställningen. Kan man inte lösa en fördubbling av elproduktionen, och lägga fram en plan för det snart, då kommer vi ha svårt att nå målen, säger Demirok som ser en risk att investeringsviljan för ny energiproduktion hotas.

Kritiken mot S

Även den tidigare socialdemokratiska regeringen kritiserades i Klimatpolitiska rådets rapport för att mot slutet av mandatperioden tappa fart i klimatarbetet.

– Det tar jag till mig och vi socialdemokrater kommer också att utveckla vår klimatpolitik i opposition med ett tydligare fokus på att klimatomställningen måste funka för vanligt folk, säger Magdalena Andersson.

Vad hade du gjort annorlunda i regeringsställning i detta läge?

– Snabbt se till att bygga ut mer vindkraft så att svenska hushåll och företag kan få mer billig el.

Forrige artikel Halvtidsbetyg på EU-ordförandeskapet: Försiktigt och välorganiserat Halvtidsbetyg på EU-ordförandeskapet: Försiktigt och välorganiserat Næste artikel Klimatpolitiska rådet byter ordförande Klimatpolitiska rådet byter ordförande
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.