S-toppen om interna förslaget: Staten kan behöva riva bostäder

Begränsa antalet hyresgäster och skärp inkomstkraven. Den interna S-gruppens förslag för att möta segregationen är bitvis radikala, menar partiets bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson. Samtidigt är hon inte främmande för att riva hyresrätter.

Socialdemokraternas bostadspolitiska talesperson Jennie Nilsson tycker visserligen att den interna arbetsgruppen med Lawen Redar i spetsen sticker ut hakan med de förslag man presenterat för att motverka segregation. Att sätta ett tak för andelen hyresrätter i utsatta områden och skärpa inkomstkrav är radikalt, anser hon. 

– Man föreslår en rätt genomgripande strukturomvandling faktiskt och det får man ändå säga är ganska modigt, säger hon till Altinget. 

Samtidigt tycker Nilsson att S-gruppen levererar en heltäckande verktygslåda för arbetet mot segregation och att partiet borde gå vidare med flera delar.

”Kommer kosta”

Framförallt vill Jennie Nilsson att partiet tittar närmare på det som arbetsgruppen kallar ”Sverigeförhandlingen om utsatta områden”. Staten föreslås hjälpa kommunerna att fysiskt omvandla utsatta områden genom att bland annat rusta upp bostadsbeståndet. 

– Att alla involverade aktörer aktivt bidrar utifrån en gemensamt satt plan, en slags förhandling, om hur det ska gå till. Det tycker jag är ett bra förhållningssätt för det talar framförallt om att staten är beredd att bidra. För det här kommer givetvis att kosta, säger hon.

– Jag ser att staten måste vara en stark aktör i det här. Men om staten förväntas gå in så måste staten också kunna ställa krav. 

Nilsson anser att staten också bör kunna ta över utvecklingen i områden där kommuner inte gör tillräckligt för att hindra att segregationen ökar och att det utvecklas så kallade parallella samhällen. Här vill hon, trots att den lokala bostadspolitiken är en del av det kommunala självstyret, se en tydligare statlig styrning av kommunerna. 

– Det handlar ju om att skapa förutsättningar för att vilja förändra till något bättre. Då behöver man i huvudsak ha morötter till det. Men möjligen också konsekvenser om man inte levererar.

Jennie Nilsson avfärdar inte heller de radikalare förslagen men poängterar att man måste hålla ihop helheten för att det ska bli den omfördelning av människor mellan områden som man vill åstadkomma. 

– Ska du till exempel ha inkomstkrav och förtur för akademiker i vissa områden, så måste det följas åt med att man sänker inkomstkraven i andra områden. Det måste syfta till att man får en omfördelning, det får aldrig syfta till att vissa människor inte kan ta sig in.

Riva bostäder

Jennie Nilsson är inte heller främmande för liknande åtgärder som gjorts i Danmark där staten i vissa fall gått in i utsatta områden och rivit hyresrätter för att bygga andra upplåtelseformer. 

– Jag ser att det kan finnas skäl att strategiskt riva. Men det ska ju göras med att du parallellt strategiskt bygger. Det handlar ju om att du ska ändra den fysiska förutsättningen för ett område, säger hon.

– Det kan vara för att delar av bestånd är i så dåligt skick att det är dyrare att renovera det än att riva ner det. Men det kan också vara så att du för att kunna åstadkomma mer av BRF:er och villor så kan du också behöva strategiskt riva.

Samtidigt har det lyfts en hel del kritik mot det danska exemplet att riva bostäder och det ifrågasätts vilka effekter det ger. Vad tänker du om det?

– Jag har ju inte varit del i denna arbetsgruppen men i mitt perspektiv är ju poängen med att riva inte någon form av straffåtgärd för något som inte sköts. Utan poängen för mig handlar om att det finns stora skäl till att skapa bättre fysisk planering på många av de här ställena. Och i mitt huvud så behöver man då både renovera, kanske riva och bygga nytt.

Kan du vara efterklok och tänka att ni borde gjort de här åtgärderna tidigare när Socialdemokraterna satt i regering? 

– Det är ju alltid lätt att säga med facit i hand. Men ja, det hade varit en bra sak om man hade haft diskussioner kopplat till segregation och varit beredda att ta ett samlande grepp tidigare. Så är det väl alldeles uppenbart att mycket av det här hade med fördel gjorts igår.

I nästa steg ska förslagen från arbetsgruppen presenteras i sin helhet. Därefter blir det upptill partiets kongress att besluta om förslagen ska bli ny socialdemokratisk politik. 

Forrige artikel Grönt ljus väntas från EU-länderna om ”chat control” – men lagen är långt ifrån klubbad Grönt ljus väntas från EU-länderna om ”chat control” – men lagen är långt ifrån klubbad Næste artikel Utredare: ”Överenskommelser med SKR inte lämpligt” Utredare: ”Överenskommelser med SKR inte lämpligt”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.