S vill beskatta bankvinster hårdare

Socialdemokraterna riktar in sig på bankerna i sin kommande budgetmotion. Genom en höjd skatt på det partiet kallar ”övervinster” ska satsningar på inkomstskattesänkningar och en tankrabatt finansiseras.

Bankernas marginal på räntor är för hög menar Socialdemokraterna som nu vill beskatta det partiet kallar övervinster. Konkret handlar reformen om det så kallade räntenettot, det vill säga skillnaden mellan bankernas inlånings- och utlåningsränta. 

Flera andra EU-länder har infört eller föreslagit olika typer av liknande bankskatter. I Sverige har Vänsterpartiet också fört fram ett liknande förslag, även om det riktar in sig på bankernas rörelseresultat.

Skatten enligt S-modell ska vara 20 procent på intäkter som är högre än 50 procent över genomsnittet för räntenettot de fem senaste åren. I kronor och ören handlar det om 10 miljarder enligt partiet. 

– Vi har räknat ganska konservativt, säger ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg (S), till Altinget.

Annan effekt

Samtidigt kan bankerna undvika skatten genom att helt enkelt minska räntenettot. Då kan summan alltså i teorin bli noll kronor eller åtminstone lägre än 10 miljarder.

– Det där behöver inte vara ett bekymmer. Vi vill ju inte att bankerna ska göra stora övervinster utan det är vanliga låntagare och småsparare som ska få lägre boränta eller högre sparränta. Då går ju pengarna tillbaka till dem som har lånen eller har pengar på banken, säger skattepolitiska talespersonen Niklas Karlsson (S), till Altinget.

Satsningar

Partiet räknar hur som helst med 10 miljarder kronor i sin skuggbudget. Dessa vill partiet använda till att sänka inkomstskatten, ge en extra utbetalning på barnbidraget och avskaffa den så kallade funkisskatten. En stor del ska också gå till en tankrabatt på upp till 2 000 kronor per bilägare, för en statlig kostnad på 4,8 miljarder kronor.

– Det är pengar du får rakt ner i fickan till skillnad från det regeringen har trixat med där man försöker sänka priset vid pump som inte ger någon effekt för att världsmarknadspriset har dragit iväg, säger Karlsson.

Socialdemokraterna flaggade redan i augusti för att både bankskatt och skattesänkningar skulle ingå i partiets budget. Allt för att underlätta för hushåll som drabbats av inflation. Samtidigt som satsningarna i sig paradoxalt nog kan driva på inflationen.

– Inflationsbekämpningen är viktig för det innebär reallönesänkningar för vanliga löntagare så det måste vi göra allt vi kan för att hantera. Men vi ska inte göra det genom att skapa fattigdom. Många människor har i dag svårt att få ekonomin att gå ihop. För att de ändå ska kunna ha ett drägligt liv så genomför vi den här krispolitiken. Det är inte lyxkonsumtion människor får pengar för utan det är för att få vardagen att gå ihop, säger Niklas Karlsson.

(S)tockholm går annan väg

Men det är inte alla socialdemokrater som ser skattesänkningar framför sig. I Stockholm där partiet styr tillsammans med V och MP har tvärtom en skattehöjning precis presenterats. Men det är inget som förvånar Niklas Karlsson, som i stället lägger skulden för det på regeringen.

– Det är en direkt konsekvens av att regeringen inte tar ansvar för kommunsektorn. Kommun- och regionssektorn gör stora negativa resultat och får inte ekonomin att gå ihop. De står inför en situation att antingen göra stora nedskärningar, stora underskott eller höja skatten. Då har Stockholm valt att höja skatten. Det får de ta ansvar för. Men det här är konsekvensen av att regeringen inte tar ansvar för kommunsektorn, säger han. 

Karlsson är kritisk till att regeringen inte skjutit till mer pengar till kommun- och regionsektorn. 

– Det fattas 28 miljarder. Varav 22 är regionen och 6 är kommunsektorn och regeringen tillskjuter 13 miljarder. Du kan ju själv räkna, 28 minus 13, det fattas rätt mycket pengar bara för att man ska klara av den verksamhet man bedriver i dag. Så de har ju extremt tufft alltså, säger han.

Forrige artikel C förespråkar infrastrukturberedning: Bort med lappkast i politiken C förespråkar infrastrukturberedning: Bort med lappkast i politiken Næste artikel Strömmer (M): ”Nu skärps kraven utan tvekan” Strömmer (M): ”Nu skärps kraven utan tvekan”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.