S vill se amerikansk lagstiftning mot organiserade brottsligheten

Socialdemokraterna vill utreda ett införande av en svensk RICO-lagstiftning för att bekämpa den organiserade brottsligheten. ”Vi måste fokusera på de som vinner på de här verksamheterna”, säger Ardalan Shekarabi, rättspolitisk talesperson.

Det krävs ett nytt angreppssätt för att komma åt gängkriminaliteten och den organiserade brottsligheten, menar Socialdemokraterna som samlade till pressträff på onsdagsförmiddagen.

– Det är uppenbart att det som har gjorts hittills inte har varit tillräckligt, säger partiledare Magdalena Andersson (S).

Att den organiserade brottsligheten skulle minska utan nya åtgärder tror inte den ekonomisk-politiska talespersonen Mikael Damberg (S).

– Tvärtom, den här typen av målmedveten och hänsynslös kriminalitet kommer att fortsätta och försöka infiltrera och påverka samhället på fler sätt.

Vill införa amerikansk modell

För att komma åt gängen vill partiet komma åt de som tjänar pengar på brottsligheten och utreda införandet av en version av den amerikanska RICO-lagstiftningen.

– Vi måste fokusera på topparna, ledarna, de som vinner på de här verksamheterna, säger Ardalan Shekarabi som är Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson.

– Man kan se i det amerikanska fallet att styrkan i RICO ligger i att det ger effektiva verktyg för att bekämpa och straffa organiserad brottslighet genom att knyta ihop till synes orelaterade brott med ett gemensamt mål och därmed också kunna möjliggöra åtal mot ledarna i organiserad kriminell struktur. 

Shekarabi understryker Ekobrottsmyndighetens centrala roll.

– Myndigheten måste få rätt operativa förutsättningar och verktyg för att klara också den ekonomiska dimensionen i kampen mot den organiserade kriminaliteten.

Socialdemokraterna vill bland annat att man fokuserar på att beslagta den organiserade kriminalitetens tillgångar. Justitieminister Gunnar Strömmer presenterade så sent som i går en ny förverkandelagstiftning för att kunna frånta egendom.

Men Socialdemokraterna anser inte att regeringens åtgärder är tillräckliga. 

– Det är generella straffskärpningar och reformer, men det vi skulle behöva göra är att fokusera på strukturen som gör att vi har de problem som vi har i Sverige, säger Ardalan Shekarabi. {{toplink}}

Forrige artikel Regeringen vill utreda obligatorisk undervisning – C: ”Oseriöst” Regeringen vill utreda obligatorisk undervisning – C: ”Oseriöst” Næste artikel Historiskt när EU enas om en gemensam asylpolitik Historiskt när EU enas om en gemensam asylpolitik
Så mycket får myndigheterna

Så mycket får myndigheterna

Kriminaliteten och säkerhetsläget präglar regeringens fokus i budgeten. Försvarsmakten, Polismyndigheten och Kriminalvården är de myndigheter som får mest.