Så vill regeringen lösa frågan om evenemang på statlig väg

Regeringen ger nu Trafikverket möjligheten att under 2023 inte begära ersättning från ideella föreningar som anordnar evenemang på statliga vägar. ”Sent omsider, äntligen har regeringen fattat det beslut som vi inom idrottsrörelsen och Trafikverket är överens om”, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

Regeringen skriver i ett pressmeddelande att Trafikverket ska återkomma med förslag på hur arrangemang på vägar ska hanteras i framtiden. Det gäller bland annat förslag om ersättning för kostnaderna i samband med att man sätter upp skyltar och vägmärken. Beslut om detta ska fattas i höst.

– Det är viktigt att föreningslivet har goda förutsättningar för att ordna till exempel cykellopp, midsommarfiranden och andra arrangemang till rimliga villkor. Därför har regeringen nu beslutat om en tillfällig lösning, samtidigt som Trafikverket får i uppdrag att föreslå hur frågan kan hanteras fortsättningsvis, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i pressmeddelandet.

Inte sätta käppar i hjulet

Altinget har tidigare rapporterat om de utmaningar reglerna har inneburit för föreningslivet. Björn Eriksson på Riksidrottsförbundet har bland annat sagt att regeringen framtvingar stopp för cykellopp helt i onödan.

Nu kommenterar han regeringens besked:

”Sent omsider, äntligen har regeringen fattat det beslut som vi inom idrottsrörelsen och Trafikverket är överens om, att ideella föreningar inte ska åläggas omotiverat höga kostnader”.

Han fortsätter: ”Det offentliga ska uppmuntra ideellt engagemang och folkhälsofrämjande aktiviteter, inte sätta käppar i hjulet för civilsamhället. Beslutet är efterlängtat och viktigt för landets alla föreningar som har evenemang på statliga vägar.”

Altinget söker Andreas Carlson för en kommentar.

{{toplink}}

Forrige artikel Academedia trotsar inflationen Academedia trotsar inflationen Næste artikel Klartecken för regeringens elstöd till företagen Klartecken för regeringens elstöd till företagen
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.