Klartecken för regeringens elstöd till företagen

EU-kommissionen ger regeringens upplägg för elstöd till svenska företag i södra Sverige grönt ljus. Det rapporterar Svenska dagbladet/TT.

Altinget kunde i början av april avslöja att regeringens ansökan om elstöd för företag i södra Sverige till slut skickats in till EU-kommissionen. Näringsminister Ebba Busch (KD) och regeringen hade då haft nära tre månader på sig.

Nu ger kommissionen grönt ljus till regeringens förslag.

– Många företag och organisationer har drabbas hårt av energikrisen och höga elpriser. Jag är därför glad att meddela att Europeiska kommissionen godkänt regeringens förslag på elstöd till företag. För att skapa jobb och konkurrenskraft på lång sikt krävs att vi bygger svenskt elsystem starkt igen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch i ett pressmeddelande.

Till skillnad från det förslag som skickades på remiss kommer de med fast avtal under perioden 24 februari 2022 till samma datum 2023 inte ha rätt till stöd. 

Risk för överkompensation

Totalt handlar det om 30 miljarder som ska delas ut.

”Det här gör det möjligt för Sverige att hantera likviditetsbristen för elkonsumenter i södra Sverige och begränsa följderna av de ökande elkostnader som de drabbats av till följd av den nuvarande geopolitiska krisen”, säger konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande enligt Svenska Dagbladet/TT.

Storleken på stödet avgörs av elförbrukningen för oktober och september förra året. Max 20 miljoner kronor kommer delas ut per företag.

Men i det upplägg som nu fått godkänt finns fortsatt risk för att bolag får mer stöd än de betalat för

Regeringens ambition är att företagen ska kunna ansöka om stöd hos Skatteverket från den 30 maj. Sju månader efter det datum de lovat att en stödmodell skulle finnas på plats, skriver Dagens Nyheter.

{{toplink}}

Forrige artikel Så vill regeringen lösa frågan om evenemang på statlig väg Så vill regeringen lösa frågan om evenemang på statlig väg Næste artikel Almedalen: 15 organisationer erbjuder ”Boka en ung expert” Almedalen: 15 organisationer erbjuder ”Boka en ung expert”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.