Sahlins uppdrag om extremrörelser breddas

DEMOKRATI. Regeringen vill underlätta för personer som vill lämna våldsbejakande extremistiska grupper. Uppdraget går till den nationella samordnaren Mona Sahlin.

Den borgerliga regeringen tillsatte den förra socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. I det uppdraget ingår att förbättra samverkan mellan myndigheter, kommuner och organisationer för att motarbeta extremism.

Den rödgröna regeringen vidgar uppdraget. Mona Sahlin ska även se hur man kan förbättra stödet till anhöriga. En annan nyhet är att hon ska utreda förutsättningarna för en pilotverksamhet med en nationell stödtelefon.

Därtill får hon ett mer övergripande uppdrag med att ”ta fram en, men också att initiera genomförandet av, en sammanhållen strategi för arbetet med att värna demokratin mot våldsbejakande extremism”.

Mona Sahlins ska även uppmuntra till insatser för individer som vill lämna våldsbejakande extremistiska rörelser och inrätta ett nätverk av experter på området.

Uppdraget ska redovisas senast den 15 juni 2016.

 

Forrige artikel Bortre sjukgräns försvinner vid nyår Næste artikel Myndigheter får tillgång till uppgift om vapen
Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Statskontoret avvecklas – namnet blir kvar

Regeringen och SD har bestämt sig. Statskontoret ska avvecklas i januari 2026. Myndighetens verksamhet ska i stället in i Ekonomistyrningsverket som byter namn – till Statskontoret.