Samebyar rustar för att stämma staten

Två samebyar i Gällivare kommun planerar att gå i Girjas fotspår och stämma staten. Det är samebyarna Unna tjerusj och Baste som vill ta strid om rätten till småviltsjakten och fisket. ”Glädjande”, säger Svenska samernas riksförbunds ordförande Matti Blind Berg till Sameradion.

De två samebyarna Unna tjerusj och Baste har ansökt om en halv miljon kronor var från Samefonden. Pengarna ska användas till att förbereda en stämning mot staten om rätten att upplåta småviltsjakten och fisket. Samebyarnas stridsvilja är goda nyheter, enligt Matti Blind Berg, ordförande i rennäringens intresseorganisation Svenska samernas riksförbund

– Det är glädjande. Det behövs mer press på staten, säger Matti Blind Berg till Sameradion.

Väntar inte på utredning

I augusti ska den parlamentariska Renmarkskommittén – som har den laddade frågan om de renskötande samernas rätt att upplåta småviltsjakt, fiske och övrig jakt på statens mark ovan odlingsgränsen på sitt bord – lämna ett delbetänkande. Men ordförande Eric M. Runesson har länge varit öppen med att det inte är något paket med en färdig lösning som kommer att landa på landsbygdsminister Peter Kullgrens (KD) bord, utan det dröjer till slutbetänkandet år 2025.

De två åren fram till slutbetänkandet behövs för fortsatt medborgardialog, sade Runesson i en intervju med Altinget före sommaren. I väntan på det bör det nuvarande systemet där staten upplåter småviltsjakten och fisket ligga kvar, enligt förslaget.

– Det är svåra frågor och det kräver mera tid och mycket pedagogik. Därför vill vi lägga fram ett försiktigare delbetänkande, ett debattbetänkande. Vi behöver få mer tid att förankra förslagen i det svenska folkdjupet, sade Runesson.

Oro för platt fall

Det här beskedet har bidragit till att samebyarna vill gå fram och driva frågan i domstol, istället för att vänta på att utredningskvarnarna mal vidare i ytterligare två år.

– Det har väckts en oro om att Renmarkskommittén inte kommer att komma fram till någonting, utan det kommer falla platt på marken. Då vill man gå vidare, säger Matti Blind Berg och tillägger att de signaler som kommer från den politiska sfären inte tyder på något starkt stöd för samebyarnas sak.

– Snarare tvärtom, säger han.

Matti Blind Berg var tidigare ordförande i Girjas sameby som år 2020 fick rätt mot staten i Högsta domstolen, den dom vars konsekvenser Renmarkskommitténs har i uppdrag att reda ut.

{{toplink}}

Forrige artikel Oppositionen kräver omröstning – vill avsätta Richard Jomshof (SD) Oppositionen kräver omröstning – vill avsätta Richard Jomshof (SD) Næste artikel Anna Ekström: Höstens budget avgörande för folkhögskolorna Anna Ekström: Höstens budget avgörande för folkhögskolorna
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.