SD: Busch följer inte Tidöavtalet

I onsdags höll Ebba Busch och Romina Pourmokthari en presskonferens om regeringens första hundra dagar inom klimat- och energiområdet. Nu anklagar SD:s miljöpolitiska talesperson ministrarna för att ha frångått Tidöavtalet. ”Här har man misslyckats”, säger Martin Kinnunen.

Efter 100 dagar i regeringsställning har Tidöpartierna den senaste veckan samlat presskåren för att redogöra för de insatser som hittills vidtagits inom de sju olika politikområden som avtalet omfattar.

Men efter energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) presentation i onsdags slår samarbetspartiet SD:s talesperson på området – Martin Kinnunen – bakut.

– För SD:s del är det viktigt att man följer ingångna avtal. Här har man misslyckats, säger han till Altinget. 

”Väldigt märkligt”

”Klimatpolitiken läggs om för att ta utsläppen till nettonoll” till år 2045 skriver regeringen i sin presentation. Det framgår inte av Tidöavtalet menar Martin Kinnunen, partiets klimatpolitiska talesperson, som anser att Busch och Pourmokhtari därmed bryter mot partiernas avtal.

– Jag har inga problem med att regeringen för fram att de står bakom klimatramverket och så vidare. Men presenterar man samarbetsprojekten så kan man inte hitta på andra mål än de som faktiskt ingår. Vill man föra in något om klimatmålen i samarbetsprojektet, får man lägga fram det på bordet där. Man kan inte bara stoppa in det på en presskonferens, säger Martin Kinnunen till Altinget.

Sverigedemokraterna ska enligt Kinnunen tagit del av en annan version före pressträffen.

– Vi noterade i går kväll att det är fel. Det är inte det som står i Tidöavtalet, och det är heller inte någonting som tagits upp i projektgruppen – att målet ska vara nettonollutsläpp till år 2045. Det tycker vi är väldigt märkligt, säger Kinnunen och fortsätter:  

– Dessutom överensstämmer det inte med utkastet till presentationen som vår pressavdelning fick dagen innan presskonferensen. Då har man tagit fram en annan version. Det tyder på att något har gått fel. Vi tycker att man ska vårda ingångna avtal och då följa dem. 

Vad var det som stod i det ni var överens om?

– Det som stod i utkastet var att det ska "möjliggöras en effektiv klimatomställning till år 2045". Sedan på presskonferensen kommer något annat. Det kommer presscheferna att lyfta med de andra presscheferna i veckan.

KD-ledaren Ebba Busch lade redan i inledningen av pressträffen ett stort fokus på klimatmålsarbetet.

– Sverige har högt uppsatta mål för klimatet. De klimatambitionerna och de målen ligger fast. Vi ska ta oss till nettonollutsläpp 2045 och det vi gör nu är att förbättra och stärka förutsättningarna för att nå de högt uppsatta målen. Anledningen är egentligen ganska enkla: Vi har bara en planet och vår uppgift är att förvalta den, sade hon och fortsatte:  

– Vi måste ta klimatutmaningarna på allvar och vidta de åtgärder som krävs för att vi ska nå de här målen.

Godkände Sverigedemokraterna även det som skulle sägas?

– Jag vet inte exakt, men jag vet att de hade fått en presentation, och sedan på presskonferensen hade det av någon anledning ändrats, säger Martin Kinnunen.

Skulle de inte ha nämnt klimatmålen?

– Nej, det var inte så. Det har skett någon form av misstag, kommunikativt. Vi samordnar såväl politik som kommunikation inom Tidöavtalet och här har man gjort något fel.

Bör de tydliggöra att målen inte ingår i framtida kommunikation?

– Det är en sak för regeringen att avgöra. Men för Sverigedemokraternas del så är det viktigt att man följer ingångna avtal, och det gäller såväl det politiska som det kommunikativa. Här har man misslyckats, det får man rätta till framöver.

Är det är första gången detta sker inom samarbetet?

– Jag har inte varit med om att man presenterat Tidöprojekten felaktigt. Och framför allt, att det skickats ut fel information i förväg. Det är ett problem som man får ta itu med.

SD inte närvarande på pressträffen

Vid flera av regeringens pressträffar deltog även företrädare för Sverigedemokraterna. Men inte på denna.

– Det har varit sex presskonferenser om 100 dagar, vi medverkar på tre. Det är en löpande dialog som har skett mellan presscheferna om vilka som ska medverka. Jag tror att vi är det parti som är med mest. Men det är korrekt, vi är inte med på alla, säger Kinnunen till Altinget.

Har du förtroende för ministrarna och dess stab?

– Vi har ett väldigt bra samarbete. Samarbetet fungerar jättebra kring det politiska. Inom energi- och klimat har jag enbart fått positiva reaktioner. Men som sagt, det här är märkligt faktiskt, att man använder det här kommunikationsmaterialet för att presentera Tidöprojektet.

Klimathandlingsplanen

Busch talade vidare om att strukturella förändringar ska komma till på transportområdet på klimatsidan – vilka är dessa inom Tidöprojektet?

– Jag vet faktiskt inte vad som syftas på, egentligen, förutom att det pågår ett arbete om reduktionsplikten, som diskuteras nu. Annars känner jag inte till någonting förutom det som sker på EU-området, och utredningen om biodrivmedel som ska presenteras, säger Kinnunen och tillägger:

– Jag antar att man syftar på elektrifiering.

Har ni inlett arbetet med klimathandlingsplanen?

– Det finns inget sådant och pågår inga diskussioner på samordningsnivå.

Är det nu helt klart att ni ska vara med?

– Den ser jag väl som kommunikativt utlöst, i och med att Johan Pehrson tydliggjorde det. Även om de hade någon form av kommunikationsglapp inom Liberalerna. Från vår sida har det varit klart sedan länge.

Altinget söker energi- och näringsminister Ebba Buschs (KD) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris (L) för en kommentar.

Forrige artikel Ministern om karensavdraget: Ska utredas internt Ministern om karensavdraget: Ska utredas internt Næste artikel S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan” S-kritiken mot Kristerssons val av statssekreterare: ”Vrider tillbaka klockan”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.