V-gliringen efter Åkessons EU-utspel

Med ett drygt år till parlamentsval återupplivar Jimmie Åkesson partiets EU-skepticism. Men SD-ledarens utspel avvisas av Vänsterpartiet. ”Mer inriktade på att påverka debatten än politiken”, säger Ali Esbati (V).

Inför valet 2018 ville Sverigedemokraterna att Sverige skulle lämna EU och att ny folkomröstning om medlemskapet skulle genomföras. Förslaget skrotades däremot i den senaste valrörelsen, men väcks nu återigen av SD-ledaren.

”Det finns i dag stora anledningar att på riktigt utvärdera vårt medlemskap i unionen”, skriver Jimmie Åkesson i en debattartikel på tisdagen (Aftonbladet, 2/5) där han jämför unionen med en tvångströja där Sverige har begränsat inflytande.

”Illavarslande nog så går utvecklingen åt helt fel håll”, skriver Åkesson som i stället vill se en union vars kärnuppdrag fokuserar på handelsfrågorna.

Ministern: Uteslutet

SD-ledarens utspel fick snabbt mothugg från samarbetspartiet Liberalernas Johan Pehrson:

”Det är helt uteslutet att vi skulle ompröva vårt EU-medlemskap. Svårbegripligt hur någon efter Brexit-haveriet ens kan tänka tanken”, skriver han på Twitter.

V: Åkesson vill påverka debatten

Sveriges bristande inflytande i unionen och hotet mot det nationella självbestämmandet utgör ett demokratiskt problem, argumenterar Jimmie Åkesson som anser att Sverigedemokraterna är det enda partiet som tar det på allvar. 

Men partiet är inte ensamt att vara skeptiska till EU. 

Även Vänsterpartiet är kritiska till unionsmedlemskapet. Ali Esbati (V), som sitter i partiets verkställande utskott, tror dock inte att Åkessons inlägg primärt är inriktat på sakfrågan.

– Det är uppenbart att han har utställt en massa löften i valrörelsen, där många av dem inte är möjliga att uppfylla Och i andra situationer vill han ge sken av att han har en annan position visavi regeringen än den han har. Han är den som i praktiken styr väldigt mycket av regeringens politik, och då kommer den här typen av utspel som kanske är mer inriktade på att påverka debatten än att påverka politiken, säger han till Altinget.

Varken V eller SD drev frågan om utträde i valrörelsen, enligt Vänsterpartiet för att det saknas stöd för att lämna.

”Så kan vi inte ha det”

Jimmie Åkesson nämner särskilt den på senare tid omdiskuterade migrationspolitiken som ett exempel på ett område där EU kan få större inflytande framöver. Han pekar också på att många av besluten i kommunerna och regionerna i dag påverkas av EU-beslut.

”I takt med en sådan utveckling kommer folkviljan som återspeglas av resultatet i riksdagsvalen bli mindre och mindre relevant”, skriver han.

”Våra allmänna val i Sverige kommer snart att sakna betydelse för Sveriges utveckling. Så kan vi naturligtvis inte ha det”.

{{toplink}}

,

Forrige artikel Sverigedemokrat blir trädutredare Sverigedemokrat blir trädutredare Næste artikel Almega om tågvarslet: ”Det är inte så man förhandlar” Almega om tågvarslet: ”Det är inte så man förhandlar”
Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Kritiken: Regeringen saknar krisinsikt

Det blir ingen extra höjning av de generella statsbidragen till kommuner och regioner nästa år. ”Jag är lite fundersam när det gäller kommunernas investeringbehov”, säger Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom.